You are here

Μεταβιβάζει ομόλογα EFSF 13 δισ. η Τράπεζα Πειραιώς

19/01/2017 09:13
Το «πράσινο φως» στη μεταβίβαση των ομολόγων EFSF που κατέχει στο χαρτοφυλάκιό της, αξίας περίπου 13 δισ. ευρώ, στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) έδωσε στη χθεσινή συνεδρίασή του το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς, στο πλαίσιο των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, μετά από συζητήσεις που είχε όλο το πιστωτικό σύστημα της χώρας με το μηχανισμό.

Η εξέλιξη αυτή θα πρέπει να θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική.

Το πλάνο σε ό,τι αφορά την ανταλλαγή των ομολόγων είναι έτοιμο, καθώς οι τεχνοκράτες του ESM και τα αρμόδια τμήματα των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή τον τελευταίο μήνα παρά το προσωρινό πάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων εξαιτίας της παροχής του έκτακτου βοηθήματος προς τους συνταξιούχους, το οποίο έδειξε να θέτει στις καλένδες και τη συγκεκριμένη ανταλλαγή.

Αντίστοιχη απόφαση αναμένεται να λάβουν πιθανότατα εντός της εβδομάδας και οι άλλες τρεις τράπεζες προχωρώντας στην αντίστοιχη ενέργεια σε ό,τι αφορά τα δικά τους ομόλογα.

Το αργότερο έως την Παρασκευή, λένε οι πληρφορορίες, αναμένεται να συνεδριάζουν με στόχο να πάρουν την ίδια απόφαση τα διοικητικά συμβούλια και των υπολοίπων τραπεζών (Εθνική, Alpha Bank και Eurobank).

Σε ό,τι αφορά το πακέτο της ανταλλαγής ομολόγων, αυτό εκτιμάται πως θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του Φεβρουαρίου και οι τράπεζες θα λάβουν μετρητά από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Συνολικά θα μεταφερθούν στον ESM από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ομόλογα αξίας 30 δισ. ευρώ. Στη συνέχεια ο Μηχανισμός θα προχωρήσει στην έκδοση 30ετούς ομολόγου σταθερού επιτοκίου και ήδη βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με ξένες επενδυτικές τράπεζες.

Το μόνον βέβαιο είναι πως δεν θα υπάρχει καμία επιβάρυνση για τις τράπεζες μέσω της συγκεκριμένης ανταλλαγής.