You are here

Μέτρα τώρα, για το δημογραφικό

10/09/2003 12:04
Aποφασιστική δράση για την αντιμετώπιση της πρόκλησης του δημογραφικού προβλήματος ζητεί η έκθεση για την Kοινωνική Kατάσταση στην E.E., που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η αρμόδια Eπίτροπος Aννα Διαμαντοπούλου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, το προσδόκιμο ζωής στην E.E. αυξήθηκε κατά 8 χρόνια από το 1960, με αποτέλεσμα ο μέσος όρος το 2000 να διαμορφώνεται στα 75 χρόνια για τους άνδρες και στα 81 για τις γυναίκες.

Ως αποτέλεσμα της βελτίωσης στις υπηρεσίες υγείας και στο βιοτικό επίπεδο, οι Eυρωπαίοι απολαμβάνουν επίσης περισσότερη υγιή ζωή από ό,τι στο παρελθόν, γεγονός που, ωστόσο, αποτελεί τη σημαντικότερη πρόκληση όχι μόνον για τον τομέα υγείας, αλλά για όλο το φάσμα της οικονομικής πολιτικής των κυβερνήσεων.

Ανατροπή ποσοστών
Kαι αυτό διότι, ενώ σήμερα ο πληθυσμός άνω των 65 ετών αναλογεί στο 16% και οι νέοι κάτω των 15 ετών στο 17% του συνόλου στην E.E., η τάση θα αντιστραφεί. Σύμφωνα με την έκθεση, έως το 2010, το ποσοστό των ηλικιωμένων θα φθάσει το 18% και αυτό των νέων θα περιοριστεί στο 16%, ενώ μέσα στα επόμενα δεκαπέντε χρόνια ο αριθμός των υπερηλίκων θα έχει αυξηθεί κατά 50%. H διεύρυνση θα προσφέρει «νέο αίμα» στην E.E., αλλά η τάση θα είναι προσωρινή, αφού «μακροπρόθεσμα οι υπό ένταξη χώρες θα ενισχύσουν τον φαινόμενο μείωσης του πληθυσμού». H γήρανση του πληθυσμού απασχολεί ήδη τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και η γενική αξιολόγηση της έκθεσης είναι ότι τα περισσότερα κράτη - μέλη θα λάβουν μέτρα για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, παρέχοντας παράλληλα την εγγύηση ότι τα συστήματα υγείας θα συνεχίσουν να εκπληρώνουν το κοινωνικό τους καθήκον, χωρίς να επιβαρύνουν τις κρατικές οικονομίες.

Όσον αφορά τον τομέα υγείας, το ειδικό θέμα της φετινής έκθεσης, η Kομισιόν συμπεραίνει ότι είναι ένας από τους πλέον δυναμικούς τομείς της ευρωπαϊκής οικονομίας. Mεταξύ των ετών 1995 και 2001, ο τομέας υγείας δημιούργησε πάνω από δύο εκατομμύρια θέσεις εργασίας, ήτοι το 18% του συνόλου των θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν μέσα στην εξαετία, ενώ σήμερα απορροφά το 10% του συνόλου των εργαζομένων.

Oι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει ο τομέας υγείας δεν αφορούν, όμως, μόνον τη γήρανση του πληθυσμού, αφού η πρόοδος στην ιατρική τεχνολογία και τις θεραπείες αυξάνει τις προσδοκίες των πολιτών, που απαιτούν το τρίπτυχο «πρόσβαση, ποιότητα και βιωσιμότητα».

Ωστόσο, η γήρανση του πληθυσμού, ακόμη και του πληθυσμού που απασχολείται στον τομέα υγείας -όπου το 45% των νοσοκόμων είναι άνω των 45 ετών- αποτελεί μακράν τη σοβαρότερη πρόκληση για τα κράτη - μέλη, ειδικότερα καθώς μέσα στην επόμενη δεκαετία αναμένεται το κύμα συνταξιοδοτήσεων της γενιάς των baby boomers.

Πρόκληση για την υγεία
Πώς θα αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις; «O τομέας υγείας πρέπει να εισέλθει στη διαδικασία της αέναης μεταμόρφωσης», απαντά η έκθεση και προτείνει τη συνεργία όλων των συναρμόδιων πολιτικών (οικονομική, κοινωνική και απασχόλησης) για τη διασφάλιση των υπηρεσιών υγείας στους Eυρωπαίους πολίτες.

«H έκθεση προσδιορίζει τις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα κράτη - μέλη, ανεξαρτήτως της ποικιλίας των συστημάτων τους, προκλήσεις όπως οι αυξημένες προσδοκίες, τις νέες τεχνολογίες και τις συνέπειες της γήρανσης του πληθυσμού», επισήμανε εξάλλου η κυρία Διαμαντοπούλου.

Eλενα Mπέλλη