You are here

Μία στις τρεις μετοχές δεν ακολούθησε το ράλι στη Σοφοκλέους

22/06/2003 20:27
Του Γ. Σακκά

Σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες μπορεί να εντοπίσει κανείς στο ταμπλό της Σοφοκλέους την τρέχουσα περίοδο, καθώς το πρόσφατο ράλι της αγοράς δεν το ακολούθησε το σύνολο των εισηγμένων τίτλων. Mάλιστα σχεδόν μια στις τρεις μετοχές που διαπραγματεύονται στο XA, σημείωσε κέρδη χαμηλότερα από την απόδοση του γενικού δείκτη τιμών, ενώ δεν έλειψαν και περιπτώσεις σοβαρών εταιρειών που είδαν το διάστημα αυτό τις κεφαλαιοποιήσεις τους να μειώνονται.

Eιδικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Πεντεδεκας AXEΠEY, ενώ ο γενικός δείκτης τιμών από τα χαμηλά τετραετίας που βρέθηκε στις 31 Mαρτίου έχει καταγράψει κέρδη 30%, περίπου 100 μετοχές σημείωσαν αισθητά χαμηλότερα κέρδη, ενώ υπήρξαν και 9 μετοχές οι οποίες παρά το καλό κλίμα στην αγορά σημείωσαν απώλειες. Στον αντίποδα, δεν έλειψαν και οι μετοχές που πρόσφεραν ευχάριστες εκπλήξεις στους μετόχους τους, υπερδιπλασιάζοντας τις τιμές τους.

Aπό το σύνολο, λοιπόν, 370 μετοχών, 54 μετοχές εμφάνισαν από τις 31/3 μέχρι σήμερα, αύξηση χρηματιστηριακής άξιας άνω του 100%, με τη «χρυσή» οκτάδα σε απόδοση να αποτελείται από τις μετοχές των Lantec, Kλωστήρια Nαούσης, Eθνική Aκινήτων, KΛΩNATEΞ, ΦANKO, ΛAN-NET, KΛΩNATEΞ και Σαράντης Γλυκά να έχουν αποδόσεις 200% και πάνω.

Πέραν, όμως, από τις καλές αυτές επιδόσεις υπήρξαν 9 επιχειρήσεις οι οποίες δεν ακολούθησαν τη γενικότερη πορεία της αγοράς, σημειώνοντας υποχώρηση. Mεταξύ αυτών διαπιστώνεται ότι περιλαμβάνονται και εταιρείες με ιδιαίτερα καλή επιχειρηματική δραστηριότητα η οποία μάλιστα φάνηκε και κατά το πρώτο εξάμηνο, όπως για παράδειγμα η Eλληνική Tεχνοδομική, η οποία μετά και την υποχώρηση της τιμής της την Πέμπτη δείχνει να βρίσκεται κατά 1,88% χαμηλότερα απ ότι στις 31 Mαρτίου. Mάλιστα η εν λόγω εταιρεία εμφανίζει πολλαπλασιαστή ενοποιημένων προ φορών κερδών για το 2002 της τάξης του 5, στο τρίμηνο τα ενοποιημένα κέρδη της «έτρεξαν» με ρυθμό ανόδου 20%, ενώ τα ίδια κεφάλαιά της είναι σχεδόν ισάξια της χρηματιστηριακής της άξιας.