You are here

Μικρή υποχώρηση της ελληνικής μεταποίησης

01/07/2003 15:06
Στις 51 μονάδες διαμορφώθηκε τον Ιούνιο ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της ελληνικής μεταποίησης (ΡΜΙ), από 51,7 μονάδες που είχε διαμορφωθεί το Μάιο.

Ωστόσο, παρέμεινε υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (46,4 μονάδες) καθώς και τις 50 μονάδες, που αποτελούν το όριο που διαχωρίζει την ύφεση από την ανάπτυξη.

Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα που πραγματοποίησε μεταξύ 300 ελληνικών επιχειρήσεων η NTC Research, η παραγωγή του εγχώριου μεταποιητικού κλάδου επεκτάθηκε για τρίτο συνεχή μήνα τον Ιούνιο, μολονότι, ο ρυθμός ανάπτυξης μειώθηκε από το Μάιο αντικατοπτρίζοντας την τάση που καταγράφηκε για το δείκτη συνολικά.

Επίσης, τον Ιούνιο καταγράφηκε επέκταση για δεύτερο συνεχή μήνα στις νέες παραγγελίες. Η βελτίωση των καιρικών συνθηκών αναφέρεται ως κύρια αιτία για την αύξηση του όγκου των παραγγελιών. Ταυτόχρονα, τον Ιούνιο καταγράφηκε επέκταση των εξαγωγών για δεύτερο συνεχή μήνα, παρόλο που ο ρυθμός αύξησης μειώθηκε σε οριακά επίπεδα. Στις περιπτώσεις που ο όγκος των εξαγωγών αυξήθηκε, οι έλληνες επιχειρηματίες απέδωσαν την αύξηση εν μέρει στην επιτυχία προσέλκυσης νέων πελατών από τις αγορές του εξωτερικού.

Τελικώς, η έρευνα του Ιουνίου υπέδειξε ότι τα επίπεδα απασχόλησης της ελληνικής μεταποίησης συρρικνώθηκαν με οριακό ρυθμό, μετά την αμελητέα επέκταση του προηγούμενου μήνα. Οι έντονες προσπάθειες για μείωση του κόστους παραγωγής θεωρούνται ως ο κύριος λόγος για τη μείωση των θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια του μήνα.