You are here

Μήνυμα σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής

23/03/2004 10:22
Σφικτή δημοσιονομική πολιτική, εξαιτίας της κακής δημοσιονομικής κατάστασης προδιέγραψε ο υπουργός Οικονομίας, χθες με την ομιλία του στην Βουλή, πριν την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της δημοσιονομικής απογραφής, το έλλειμμα το 2003 «έφθασε - αν δεν ξεπέρασε - το 2,7%...». Σύμφωνα με τον κ. Αλογοσκούφη, «το δημοσιονομικό πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ. Είναι ίσως το μεγαλύτερο από τα προβλήματα που κληρονομούμε, με την έννοια ότι η αντιμετώπισή του συνεπάγεται μεγάλους περιορισμούς για το σύνολο της οικονομικής μας πολιτικής...».

Κρατική σπατάλη Ο υπουργός Οικονομίας σχετικά με το πού θα βρεθούν οι πόροι για την άσκηση της κοινωνικής πολιτικής δήλωσε ότι μόνο από τον περιορισμό της κρατικής σπατάλης θα εξοικονομεί πόρους ύψους 0,8%-1% του ΑΕΠ.

«Μαζί με τους πόρους από την ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, θα εξοικονομούμε ετησίως το ισόποσο του 1,3% με 1,5% του ΑΕΠ.

Στο τέλος της τετραετίας, θα έχει εξοικονομηθεί το ισόποσο του 4,0 με 4,5% του ΑΕΠ. Τι σημαίνει αυτό; 6,5 έως 7,5 δισεκατομμύρια σημερινά ευρώ...», είπε ο υπουργός.

Στο ίδιο μήκος αμφισβήτησης των στατιστικών στοιχείων που παρήγαγε η ΕΣΥΕ, ο κ. Αλογοσκούφης ανακοίνωσε ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου ανεβάζουν τον ρυθμό ανάπτυξης του 2003 στο 4,2% και όχι στο 4,7% που ανακοίνωσε η ΕΣΥΕ πριν τις εκλογές.

Κατά κεφαλήν ΑΕΠ Σε ότι αφορά το μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΠ ο υπουργός Οικονομίας χρησιμοποίησε τα στοιχεία της Εurostat σύμφωνα με τα οποία ανερχόταν το 2002 στο 70,9%, έναντι 66,5% το 1994.

Πάντως, οι ίδιοι πίνακες της Εurostat, προβλέπουν για το 2004 αύξηση του μέσου κατά κεφαλήν ΑΕΠ στο 75,5% του μέσου κοινοτικού, λόγω της ισχυρής ανάπτυξης το 2003 και το 2004.

Οι προτεραιότητες στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης είναι:

1. Η ενίσχυση του δυναμισμού τομέων, όπως ο κατασκευαστικός που συντηρούν την ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, αλλά και το να δοθεί νέος δυναμισμός σε τομείς όπως ο αγροτικός, ο τουρισμός, μεγάλο μέρος της βιομηχανίας και του εμπορίου, η παραγωγή ενέργειας, οι τηλεπικοινωνίες, οι μεταφορές.

Σε αυτούς τους τομείς θα καταβληθεί προσπάθεια για την προσέλκυση ελληνικών και ξένων επενδύσεων.

2. Κεντρικό στοιχείο της δημοσιονομικής πολιτικής θα είναι ένα φορολογικό καθεστώς με κύρια χαρακτηριστικά την απλότητα, τη σταθερότητα, τη συνέπεια, τους χαμηλούς συντελεστές για τη φορολογία και μια διαφορετική φιλοσοφία φορολογικών ελέγχων.

3. Συγκροτείται ειδική επιτροπή για τη φορολογική μεταρρύθμιση, οι προτάσεις της θα τεθούν σε διάλογο και η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη θεσμοθέτηση της φορολογικής μεταρρύθμισης και του νέου αναπτυξιακού νόμου το φθινόπωρο. Οι δεσμεύσεις του προγράμματός για τις μειώσεις των φορολογικών συντελεστών θα τηρηθούν.

4. Συναινετική βελτίωση της λειτουργίας στην αγορά εργασίας, προώθηση νέων στοχευόμενων προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης και ενίσχυση του ανταγωνισμού και του ρόλου του ιδιωτικού τομέα σε όλες τις αγορές αγαθών και υπηρεσιών.

Τράπεζες 5. Ενίσχυση του ανταγωνισμού στο τραπεζικό σύστημα και αποκατάσταση της αξιοπιστίας του χρηματιστηρίου. «Ο εσωτερικός ανταγωνισμός, μεταξύ ισχυρών τραπεζικών ομίλων έχει πολύ μεγάλη σημασία για την ανάπτυξη της οικονομίας...», είπε ο υπουργός Οικονομίας.

6. Θα δοθεί έμφαση στην αποτελεσματική ολοκλήρωση του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, στην προώθηση έργων με συγχρηματοδότηση και στην εξασφάλιση πόρων από το Δ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

Πόροι

Μόνο από τον περιορισμό της κρατικής σπατάλης το κράτος θα εξοικονομεί πόρους ύψους 0,8%-1% του ΑΕΠ, υπογράμμισε ο Γιώργος Αλογοσκούφης

ΑΕΠ

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας ανεβάζουν τον ρυθμό ανάπτυξης του 2003 στο 4,2% και όχι στο 4,7% που ανακοίνωσε η ΕΣΥΕ πριν τις εκλογές.

Έλλειμμα

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της δημοσιονομικής απογραφής, το έλλειμμα το 2003 «έφθασε - αν δεν ξεπέρασε - το 2,7%...