You are here

Μητσοτάκης: Αν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση τώρα εκλογές 15αύγουστο

25/06/2019 16:03

Για κυβέρνηση στην οποία θα υπάρχουν τεχνοκράτες αλλά και στελέχη από άλλους πολιτικούς χώρους, μιλά ο επικεφαλής της ΝΔ. Δεν έχουμε καμία δικαιολογία την επόμενη μέρα, ξεκαθαρίζει. Τι είπε για τις 120 δόσεις και το ασφαλιστικό.

«Το ματς ξεκινάει από την αρχή», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον Θέμα fm, αναφερόμενος στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Η κάλπη εκείνη τη μέρα, όπως είπε, «θα είναι άδεια, δεν θα είναι μισογεμάτη από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών» και έκανε έκκληση στους πολίτες για μαζική συμμετοχή.

«Το αποτέλεσμα δεν είναι προεξοφλημένο, η νίκη και η ισχυρή εντολή δεν είναι δεδομένες», σημείωσε και παρότρυνε τα γαλάζια στελέχη «να μην προεξοφλούν το τελικό αποτέλεσμα και να διεκδικούν μέχρι τέλους την ψήφο των πολιτών».

Ο πρόεδρος της ΝΔ επανήλθε στην ανάγκη ισχυρής εντολής «για να αποφύγουμε τις περιπέτειες. Εάν δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση, τότε η χώρα θα οδηγηθεί νομοτελειακά σε εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο με απλή αναλογική, που σημαίνει εκ των πραγμάτων ότι η μόνη κυβέρνηση που θα μπορεί να σχηματιστεί είναι μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι εκλογές θα γίνουν κατακαλόκαιρο, με τα εθνικά θέματα ανοιχτά».

Σκοπός της ΝΔ στις ευρωεκλογές, όπως είπε, «ήταν μια καθαρή νίκη. Η εικόνα που αποκόμισα εγώ δεν ήταν μόνο των δημοσκοπήσεων αλλά της κοινωνίας. Έβλεπα δύο πράγματα. Αφενός, ένα κύμα αντίδρασης προς τον ΣΥΡΙΖΑ και προς τον Τσίπρα προσωπικά και μια διάθεση απόρριψης μιας κακής κυβέρνησης. Έβλεπα όμως και κάτι άλλο, κόσμο που μου έλεγε ότι δεν έχω ψηφίσει τη ΝΔ αλλά σε εμπιστεύομαι για να φύγει ο Τσίπρας, αλλά και για να μπορέσει να μας πείσεις έμπρακτα ότι η ΝΔ έχει αλλάξει».

Ο κ. Μητσοτάκης διαπιστώνει να «συμπαρατάσσονται με τη ΝΔ δυνάμεις και πολίτες που δεν ανήκαν παραδοσιακά στον χώρο της κεντροδεξιάς», ενώ στην ερώτηση για την κυβέρνηση που θέλει να φτιάξει, απάντησε:

«Τίποτα δεν με ενοχλεί περισσότερο από υποψήφιους βουλευτές που διεκδικώντας τον σταυρό ξεφεύγουν από την κεντρική γραμμή, κάνουν υπερβολές, προεξοφλούν υπουργοποίηση για να εξασφαλίσουν σταυρό. Επειδή έχω γνώση, να προειδοποιήσω ότι δεν υπάρχουν υπουργοί έτοιμοι. Δεν θεωρώ νομιμοποιητική βάση για να γίνει κάποιος υπουργός να είναι πρώτος στην εκλογική του περιφέρεια. Θα κάνω την καλύτερη δυνατή κυβέρνηση. Ενδέχεται να αξιοποιηθούν πολιτικά στελέχη από άλλους χώρους, χωρίς να υπάρχει κοινοβουλευτική συμφωνία. Δεν μιλάμε για κοινοβουλευτικές συμπράξεις. Μιλάμε για πολιτικούς συμβολισμούς και ικανότητα αξιοποίησης χαρτοφυλακίων. Θα έχει και τεχνοκράτες. Δεν στέκομαι τόσο στο μέγεθος όσο στη σύνθεση των προσώπων όσον αφορά την κυβέρνηση».

Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε «πρωτοφανή κουβέντα ότι το πρόγραμμα της ΝΔ μυρίζει αίμα» και το απέδωσε στον «πανικό ενός συστήματος εξουσίας που αντιλαμβάνεται ότι αλλάζει».
Επανέλαβε ότι η περικοπή των φορολογικών συντελεστών της κυβέρνησής του θα γίνει σε ορίζοντα τετραετίας και θα ξεκινήσουν από 1η Ιανουαρίου του 2020. Ταυτόχρονα, εξέφρασε τη σιγουριά ότι θα μπορέσει να εφαρμόσει το πρόγραμμά του. «Δεν έχουμε καμία δικαιολογία την επόμενη μέρα να πούμε δεν ξέραμε, έχουμε την εικόνα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους».

Ο κ. Μητσοτάκης ευχήθηκε και ζήτησε από τους πολίτες να αφήσουν εκτός Βουλής Χρυσή Αυγή και Ελληνική Λύση, ενώ για το ντιμπέιτ εκτίμησε πως ο πρωθυπουργός «δεν ήθελε να αναμετρηθεί με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Όταν είσαι απολογούμενος πρωθυπουργός, δέχεσαι την κριτική όλων. Εγώ πάντως θα ήθελα να γίνει», σημείωσε.

Για τις 120 δόσεις, υποστήριξε ότι «δεν γίνεται να μένουν έξω οι επιχειρήσεις» και για τον νόμο Κατρούγκαλου είπε πως «έχει πολλά προβλήματα. Όσο πιο πολύ δουλεύεις, τόσο λιγότερη πρόσθετη σύνταξη παίρνεις. Εμείς έχουμε αναδείξει την ανάγκη για ένα νέο σύστημα. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν ασφαλιστικό τριών πυλώνων. Έχουμε μιλήσει για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Θέλουμε να δώσουμε κίνητρα στις επιχειρήσεις να φροντίζουν τους εργαζόμενούς τους», τόνισε.

Πηγή: Euro2day