You are here

Μητσοτάκης: Η Γερμανία πρέπει να αναλαμβάνει πρόσφυγες απευθείας από τα νησιά

16/12/2019 06:41

Εκτενή συνέντευξη παραχώρησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην εφημερίδα Bild, με επίκεντρο το προσφυγικό.

Εισαγωγικά αναφέρεται πως η προσφυγική κρίση είναι το μεγαλύτερο πρόβλημά του, καθώς πρέπει να θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση στα ελληνικά νησιά, η οποία συνεχώς κλιμακώνεται.

Στη συνέντευξη o Kυριάκος Μητσοτάκης σημειώνει γιατί τον εξοργίζει η κριτική στις καταστροφικές συνθήκες στη Λέσβο – και γιατί η Γερμανία θα έπρεπε να παίρνει απευθείας από τα νησιά πρόσφυγες.

Για την άσχημη κατάσταση στη Λέσβο, απαντά πως «κάνουμε πολλά για να αντιμετωπίσουμε αυτό το μεγάλο πρόβλημα. Τους τελευταίους μήνες όμως ζήσαμε μια σημαντική αύξηση του αριθμού των προσφύγων και μεταναστών που διασχίζουν το Αιγαίο. Δυστυχώς, έγινε πολύ ξεκάθαρο ότι η συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας – που επί δυόμισι σχεδόν χρόνια λειτούργησε πολύ καλά – αυτή τη στιγμή δεν τηρείται πλέον από την Τουρκία. Έχω τονίσει με σαφήνεια ότι εμείς ως Ευρώπη πρέπει να συνεργαστούμε με την Τουρκία. Δεν είναι ένα ελληνο-τουρκικό πρόβλημα, αλλά ένα πρόβλημα μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας».

Συνεχίζοντας, αναφέρει πως «επισημάναμε και με μεγάλη σαφήνεια ότι έχουμε φτάσει στα όρια των δυνατοτήτων μας. Υποδεχόμαστε καθημερινά 400-500 ανθρώπους. Η ακτοφυλακή μας διασώζει ανθρώπους καθημερινά στη θάλασσα. Κι εμείς μεταφέρουμε αλλού τους ανθρώπους όσο πιο γρήγορα μπορούμε. Θα είμαι πολύ ειλικρινής μαζί σας: Κανείς δεν θέλει να ζουν άνθρωποι υπό απάνθρωπες συνθήκες – προπάντων όχι οι ευάλωτοι. Όμως, ο καθένας θα πρέπει να γνωρίζει ότι πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους που έρχονται σε μας δεν είναι πρόσφυγες. Είναι οικονομικοί μετανάστες. Και έρχονται, ξέροντας ότι δεν μπορούν να απαιτήσουν διεθνή προστασία και ότι εξαρχής δεν θα έπρεπε να είναι εδώ. Με αυτό εννοώ ότι από ‘δω και μπρος εμείς στέλνουμε και ένα σαφές μήνυμα στους διακινητές και στα δίκτυα: Όταν έρχεστε και ξέρετε ότι δεν έχετε κανένα δικαίωμα διεθνούς προστασίας, να το έχετε καταλάβει και γιατί θα σας στείλουμε πίσω. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα σταλείτε πίσω».

Σύμφωνα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό «Πρέπει να αλλάξουμε το Δουβλίνο. Πρέπει να αναπτύξουμε ένα ευρωπαϊκό σύμφωνο για το άσυλο και τη μετανάστευση, όπως έχει υποσχεθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος χρειαζόμαστε μεγαλύτερη κατανομή βαρών».

Σε ερώτημα για το τι έγινε με τα δισεκατομμύρια που κατέβαλε η ΕΕ στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες, απαντά πως «Θα πρέπει να ρωτήσετε την προηγούμενη κυβέρνηση, γιατί εκείνη διαχειρίστηκε το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων. Διενεργούνται έρευνες για το τι ακριβώς συνέβη με τα χρήματα. Νομίζω ότι υπήρξε τεράστια κακοδιαχείριση».

Για το εάν προσδοκά να λαμβάνει η Γερμανία και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες απευθείας πρόσφυγες από τα νησιά, απαντά πως «Ναι! Η ιδέα είναι ένα μέρος από τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου να πραγματοποιείται σε άλλες χώρες. Αυτή είναι η κεντρική ιδέα των προτάσεων τις οποίες έχουμε συζητήσει. Γνωρίζουμε ότι δεν συνεργάζονται όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν δυσκολίες. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να έχουμε μια κοινή ευρωπαϊκή διαδικασία για το άσυλο. Κάποτε οι χώρες της ζώνης Σένγκεν θα πρέπει να συνεργαστούν».

Σε διαπίστωση της εφημερίδας για νέα κρίση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και για το εάν ανησυχεί για «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντά πως «Όχι. Φυσικά υπάρχει πάντα η πιθανότητα, αλλά αν φοβάμαι; Όχι, δεν φοβάμαι. Δεν νομίζω ότι τα πράγματα θα βγουν εκτός ελέγχου. Αναφέρατε τη λέξη «κρίση». Θεωρώ ότι έχουμε μια οξυμένη κατάσταση. Η συμφωνία που υπεγράφη, αυτό το MOU που υπεγράφη με τη Λιβύη είναι παράνομο και άκυρο. Όλοι συμφωνούν σε αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμα και οι Ρώσοι συμφώνησαν με τους Αμερικανούς. Η Αμερική, η Ρωσία, η Αίγυπτος, το Ισραήλ. Όλοι φαίνεται πως συμφωνούν ότι αυτό που έκανε η Τουρκία είναι προκλητικό και παράνομο. Συνεπώς, θεωρώ ότι η Τουρκία θα απομονώνεται όλο και περισσότερο στο ζήτημα αυτό. Καταστήσαμε σαφές ότι θέλουμε να μιλήσουμε, αλλά δεν θα δεχθούμε και καμία παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας. Διότι εμείς σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία είναι αυτή που δεν σέβεται το δίκαιο της θάλασσας, όχι εμείς. Για το λόγο αυτό είμαστε αισιόδοξοι όσον αφορά στην επίλυση του προβλήματός μας».

Σε άλλο σημείο, η Bild επισημαίνει πως το περιοδικό Spiegel αποκάλυψε πρόσφατα ένα βίντεο, που λέγεται ότι δείχνει τα λεγόμενα «Pushbacks», δηλαδή Έλληνες στρατιώτες, οι οποίοι στέλνουν πίσω στην Τουρκία πρόσφυγες. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός απαντά πως «στις λήψεις που έδειξε το Spiegel, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι πρόκειται για προσωπικό του ελληνικού κράτους, και σε ορισμένα σημεία παρουσιάζονται αντιφατικά γεγονότα και στοιχεία. Σε κάθε περίπτωση, είμαστε πρόθυμοι να εξετάσουμε κάθε μεμονωμένο περιστατικό της φερόμενης παραβίασης στη διαχείριση του μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος».

ΚΥΠΕ