You are here

Μητσοτάκης: Η χώρα κινείται σταθερά σε τροχιά ανάπτυξης

25/11/2022 16:18

Τη θέση ότι η Ελλάδα καταγράφει σημαντικές οικονομικές επιδόσεις και αναμένεται να καταγράψει τροχιά ανάπτυξης μεγαλύτερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο για το 2023, υπογράμμισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη σημερινή εισαγωγική του τοποθέτηση στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

«Προβλέπουμε ανάπτυξη πολύ μεγαλύτερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο για το 2023, ενδεχομένως και τριπλάσια», σημείωσε σχετικά ο κ. Μητσοτάκης.

«Οι επενδύσεις φέρνουν νέες δουλειές και τα αυξημένα έσοδα του δημοσίου, μας επιτρέπουν να στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις», υποστήριξε. Ωστόσο, αναγνώρισε ότι οι πολίτες αντιμετωπίζουν σημαντικές οικονομικές δυσκολίες εν μέσω μιας διεθνούς αναταραχής.

«Προφανώς, η κατάσταση δεν είναι εύκολη, αντιμετωπίζουμε πολλές δυσκολίες. Ο πληθωρισμός “ροκανίζει” το εισόδημα των νοικοκυριών, όλα όμως τα στοιχεία δείχνουν ότι η εθνική οικονομία αντιστέκεται», επισήμανε.

«Οι συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία συνεχίζουν να “σφίγγουν” την παγκόσμια οικονομία η οποία επιβραδύνεται.  Πολλές χώρες της Ευρώπης –εμείς δεν θα είμαστε μία από αυτές– θα δουν ύφεση το 2023. Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι, θα είναι αβέβαιοι», τόνισε.

Σε αυτό το πλαίσιο, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει μια πολιτική που της επιτρέπει πρόνοιες ενίσχυσης των πολιτών έναντι της κρίσης, μεταξύ των οποίων η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού, καθώς και των συντάξεων.

«Τα παραπάνω δεν αλλάζουν, όπως είπα, τον ανηφορικό δρόμο τον οποίο έχουμε μπροστά μας», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι οι ενέργειες στις οποίες έχει μέχρι σήμερα προβεί η ελληνική κυβέρνηση «είναι αφορμές για να κοπιάζουμε και όχι για να κομπάζουμε».

«Πιστεύω ότι οι πολίτες αναγνωρίζουν συνολικά την προσπάθειά μας, νιώθουν ότι η Πολιτεία είναι δίπλα τους, ότι εξαντλεί όλες τις δυνατότητες τις οποίες έχουμε. Αλλά ταυτόχρονα, δεν είμαστε καθόλου διατεθειμένοι να υποκύψουμε στα νέα “δώστα όλα” και στις ψεύτικες λύσεις του λαϊκισμού», ανέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Τέλος, αναφέρθηκε στην επικείμενη απόφαση για την εκταμίευση της 2ης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης, η οποία, όπως είπε, θα κινείται γύρω στα 3,5 δισ.

«Αυτά είναι κεφάλαια τα οποία θα τονώσουν την πραγματική οικονομία στο σύνολό της και θα στηρίξουν ολόκληρη την κοινωνία», κατέληξε ο ίδιος.