You are here

Μητσοτάκης: Η πρώτη κάλπη θα κρίνει ποιος θα κυβερνήσει

28/03/2023 14:01

Την ημερομηνία διεξαγωγής των εθνικών εκλογών στην Ελλάδα, ανακοίνωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Προσδιορίζοντας την πρώτη εκλογική αναμέτρηση για τις 21 Μαΐου και τη δεύτερη, εφόσον χρειαστεί, για τις αρχές Ιουλίου, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση ολοκληρώνει την τετραετία της, όπως είχε δεσμευθεί.

«Η χώρα και οι πολίτες χρειάζονται καθαρούς ορίζοντες και σε πείσμα όσων διέδιδαν τα αντίθετα σενάρια οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν στη λήξη της τετραετίας, όπως εξ αρχής είχα δεσμευτεί. Θα γίνουν την Κυριακή 21 Μαΐου. Αν χρειαστεί δεύτερη αναμέτρηση ώστε να ακυρωθεί η περιπέτεια της απλής αναλογικής, αυτή θα πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιουλίου», εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως υποστήριξε ο ίδιος, ο συγκεκριμένος προγραμματισμός «είναι απόλυτα συνεπής με τις συνταγματικές προθεσμίες» και «ταυτόχρονα συνυπολογίζει μια σειρά από σοβαρά γεγονότα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, όπως οι πανελλαδικές εξετάσεις και η έναρξη της τουριστικής περιόδου».

Απευθυνόμενος στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Μητσοτάκης τούς προέτρεψε να αναφέρονται στην «παγίδα ακυβερνησίας της απλής αναλογικής». Όπως είπε, «η πρώτη κάλπη θα κρίνει ποιος θα κυβερνήσει, ενώ η δεύτερη κάλπη θα κρίνει πώς θα κυβερνήσει». Στο ίδιο πλαίσιο, τόνισε ότι «σε έναν εξαιρετικά ασταθή κόσμο η χώρα χρειάζεται σταθερή ηγεσία, γι’ αυτό και ο πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ποιον ψηφίζουν για Πρωθυπουργό».

«Θα σας ενθάρρυνα να χρησιμοποιούμε και παραδείγματα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες έχουν περιέλθει σε έναν κυκεώνα αστάθειας, ακριβώς επειδή έχουν ως εκλογικό σύστημα την απλή αναλογική, η οποία πολύ συχνά οδηγεί, πράγματι, σε ακυβερνησία», είπε ο ίδιος, συμπληρώνοντας ότι στη Βουλγαρία την προσεχή Κυριακή θα διεξαχθούν οι «πέμπτες εκλογές μέσα σε δύο χρόνια».

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η αυτοδυναμία στο κόμμα του θα σημάνει μια αποτελεσματικότερη διακυβέρνηση, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι «με ευθύνη και ωριμότητα οι πολίτες, ο κυρίαρχος ελληνικός λαός, θα ζυγίσει και θα αποφασίσει».

Κάλεσε τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου να θυμίζουν, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, «τα μεγάλα βήματα που έκανε η χώρα αυτά τα τέσσερα χρόνια». Όπως παραδέχθηκε, από την τετραετή κυβερνητική θητεία σίγουρα «δεν έλειψαν λάθη». «Είμαστε εδώ για να τα διορθώνουμε. Και θα έλεγα ότι το σύνθημά μας από εδώ και στο εξής είναι: “προχωράμε μαζί μπροστά αλλάζοντας την Ελλάδα, πιο ασυμβίβαστα και πιο τολμηρά”», συμπλήρωσε.

Σημείωσε επίσης ότι κατά την προσεχή περίοδο οι Υπουργοί θα εξακολουθήσουν να επιτελούν την αποστολή τους «ως Υπουργοί όλων των Ελλήνων». «Ενώ στη Βουλή θα προωθούμε νομοσχέδια τα οποία έχουν συζητηθεί χωρίς τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, όπως συνέβαινε άλλοτε», συμπλήρωσε.

«Το δεύτερο που θέλω να τονίσω επικεντρώνεται στην αλήθεια του δημόσιου λόγου μας. Γιατί μόνο με αυτή τελικά μπορούμε να απαντάμε στο δηλητήριο των ψεμάτων των αντιπάλων μας», είπε.

«Πρέπει να παρουσιάζουμε το σημαντικό μας έργο με πειθώ, αλλά χωρίς υπερβολές, νιώθοντας, ακούγοντας, προσπαθώντας, αναγνωρίζοντας τα λάθη όπου αυτά έχουν γίνει, αλλά μη ακυρώνοντας τη σημαντική προσπάθεια την οποία έχουμε πετύχει αυτά τα χρόνια, ώστε η Ελλάδα του 2023 να είναι σε πολύ καλύτερη θέση απ’ ό,τι ήταν η Ελλάδα το 2019», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΚΥΠΕ