You are here

Μητσοτάκης: Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα συζητήσει για γκρίζες ζώνες ή αποστρατιωτικοποίηση νησιών

13/01/2021 07:35

«Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα συζητήσει περί γκρίζων ζωνών ή την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών», σημείωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφορικά με το πλαίσιο συζητήσεων των διερευνητικών επαφών ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία που επανεκκινούν στις 25 Ιανουαρίου. 

Σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση επεδίωξε την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών θέτοντας συγκεκριμένο πλαίσιο: «Να μην υπάρχει καμία δραστηριότητα εντός ελληνικής ΑΟΖ και με αντικείμενο συζήτησης την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Καλύτερα να συζητούμε εντός συγκεκριμένου πλαισίου, παρά να μη συζητάμε», 

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το πλαίσιο των συζητήσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα συζητήσει περί γκρίζων ζωνών ή αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. «Έχω την επιθυμία να βρούμε ένα πλαίσιο μακροπρόθεσμης επίλυσης της διαφοράς μας με την Τουρκία. Δεν είναι ούτε προς το συμφέρον της Τουρκίας να εξακολουθήσει την προκλητικότητά της. Ελπίζω πως το 2021 θα είναι καλύτερο έτος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις», υπογράμμισε.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα για πρώτη φορά έφυγε από το δόγμα της θεωρητικής επίκλησης του Διεθνούς Δικαίου και απέδειξε στην πράξη πως μπορεί να επιλύσει διαφορές χτίζοντας συμμαχίες, αλλά και την άμυνά της.

ΚΥΠΕ