You are here

Μητσοτάκης: Ο Απρίλιος είναι καθοριστικός για τη μάχη κατά του κορωνοϊού

02/04/2020 14:35

«Ο Απρίλιος είναι καθοριστικός για μέλλον», υποστήριξε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή σε συζήτηση για τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με την πανδημία του κορωνοϊού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι υπάρχει συγκρατημένα ελπιδοφόρα αποτελέσματα από τα πρώτα μέτρα, αλλά προειδοποίησε ότι τυχόν χαλάρωση τον επόμενο μήνα είναι ικανή να προκαλέσει μεγάλη ζημιά. «Όσα έρχονται απαιτούν σταθερή προσήλωση στο στόχο, πειθαρχία, ενότητα και αλληλεγγύη», είπε και πρόσθεσε ότι «δεν είμαστε στην αρχή του τέλους. Είμαστε ίσως στο τέλος της αρχής».

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στα μέτρα που λαμβάνονται σε άλλες χώρες, στηλιτεύοντας όσα γίνονται στην Ουγγαρία. «Βρίσκομαι εδώ υπηρετώντας και ένα πρόταγμα πολιτικό» επισημαίνοντας ότι απορρίπτει κάθε αυταρχικά ακραία μέτρα όπως συνέβη στην Ουγγαρία. «Ο δικός μας δρόμος είναι αδιαπραγμάτευτος είναι πάντα ο δρόμος της αλήθειας και της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας», είπε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε εκτενή αναφορά στα μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου τομέα στην υγεία, αλλά και τις προσφορές του ιδιωτικού τομέα, ενώ ευχαρίστησε όλο το υγειονομικό προσωπικό της χώρας για την προσπάθεια που καταβάλλει από την πρώτη γραμμή του αγώνα.

«Πρώτη φροντίδα της κυβέρνησης είναι οι Έλληνες που πρέπει να παραμείνουν υγιείς αλλά και όρθιοι ώστε να μπορέσουν να ξαναχτίσουν όλα αυτά που γκρεμίζει η πανδημία. Και με επιχειρήσεις που θα μπορέσουν να ξαναβάλουν μπρος τη μηχανή της ανάπτυξης. Γι αυτό και μέσα σε 30 μέρες σχεδιάστηκαν και ανακοινώθηκαν τέσσερις δέσμες οικονομικής ενίσχυσης ύψους περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ», σημείωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφορικά με τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης.

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στην Ευρώπη λέγοντας ότι «η έλλειψη αλληλεγγύης θέτει την Ευρώπη σε θανάσιμο κίνδυνο». Τόνισε πως υποστηρίζει σθεναρά τη δημιουργία ενός καινούργιου αποτελεσματικού μέσου κοινού δανεισμού. «Τα κοινά προβλήματα απαιτούν κοινές λύσεις». Υπογράμμισε πως «Το 2020 δεν είναι ούτε 2010 ούτε 2015» και πως «χρειαζόμαστε δυναμικές πρωτοβουλίες για να επιστρέψουμε σε μία Ευρώπη όπως την περιγράφει πάλι ο Ντελόρ με τον ανταγωνισμό που κινητοποιεί, με την αλληλεγγύη που ενώνει και με τη συνεργασία που ενδυναμώνει».

ΚΥΠΕ