You are here

Μητσοτάκης: Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να αγοράσουν από κοινού διπλώματα ευρεσιτεχνίας για νέα εμβόλια

06/04/2020 13:57

Η εφημερίδα FAZ με τίτλο «Η Αθήνα υπέρ της κοινής αγοράς εμβολίων» αναφέρει πως η ελληνική κυβέρνηση προτείνει στους Ευρωπαίους να αγοράσουν από κοινού διπλώματα ευρεσιτεχνίας για γρήγορα τεστ εντοπισμού του αν κάποιος είναι φορέας του κορωνοϊού και κατόπιν για εμβόλια.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι έτσι θα εξασφαλιστεί η ταχύτερη και δικαιότερη δυνατή κατανομή. 

Όπως σημειώνεται ειδικότερα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε μια νέα πρόταση για την καταπολέμηση της κρίσης.

 Κατά την άποψή του, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να αγοράσουν από κοινού διπλώματα ευρεσιτεχνίας για νέα εμβόλια, ενισχύοντας έτσι την διανομή των φαρμάκων κατά του ιού το ταχύτερο δυνατό.

Αυτή τη στιγμή προετοιμάζονται τουλάχιστον 20 εμβόλια, πολλά από τα οποία επιδοτούνται από μεμονωμένες κυβερνήσεις ή φιλανθρωπικές οργανώσεις, δήλωσε ο Πρωθυπουργός στη FAZ. 

«Ιδανικά, μόλις αποδειχθεί η αποτελεσματικότητά τους, τα εμβόλια αυτά θα πρέπει να διανεμηθούν όσο το δυνατόν ταχύτερα και με λογικό κόστος», επισημαίνει. Είναι δύσκολο και παρόλα αυτά επείγον να λυθεί το πρόβλημα της ταχύτερης δυνατής διανομής των εμβολίων. 

«Για να αντιμετωπιστεί αυτή η πρόκληση, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα μπορούσαν να ανταμείψουν τους παρασκευαστές εμβολίων αγοράζοντας τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας τους σε λογικές τιμές», λέει ο Μητσοτάκης.

 Εάν η αρχή αυτή εφαρμοστεί σωστά, θα δημιουργηθούν στις φαρμακευτικές εταιρείες περαιτέρω κίνητρα για έρευνα και ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, θα δημιουργηθεί η αίσθηση έναντι των Ευρωπαίων πολιτών ότι τα χρήματα των φορολογουμένων δαπανώνται με σωφροσύνη.