You are here

Μητσοτάκης σε ΠτΔ: Επιστρέφω τη διερευνητική εντολή το απόγευμα

22/05/2023 13:32

Ξεκίνησε η διαδικασία των διερευνητικών εντολών στην Ελλάδα, όπως ορίζεται από το Σύνταγμα της χώρας, καθώς η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να λάβει τη διερευνητική σχηματισμού κυβέρνησης.

Όπως γνωστοποίησε στην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας ο κ. Μητσοτάκης, δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας και ως εκ τούτου ο ίδιος προτίθεται να επιστρέψει άμεσα, ήδη από σήμερα το απόγευμα, την εντολή, ώστε να περάσει εν συνεχεία στους υπόλοιπους αρχηγούς και να δρομολογηθεί η διαδικασία νέων εκλογών.

Γνωστοποίησε, μάλιστα, την πρόθεσή του, εάν το επιτρέψουν οι διερευνητικές διεργασίες, να οδηγηθεί η χώρα σε νέες εκλογές στις 25 Ιουνίου.

Στη δήλωσή του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι το μήνυμα της κάλπης ήταν απολύτως σαφές.

«Θεωρώ ότι δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία προϋπόθεση για σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή και θέλω να επισημάνω ότι αν ίσχυε χθες το εκλογικό σύστημα που θα ισχύει στις επόμενες εκλογές, η ΝΔ θα είχε μία ισχυρή κοινοβουλευτική παρουσία, η οποία θα ξεπερνούσε τις 170 έδρες», τόνισε. 

«Το θεωρώ, λοιπόν, χρέος μου να συμβάλλω και εγώ, ώστε να ξεπεράσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, αυτό το εμπόδιο της απλής αναλογικής. Γι’ αυτό και προτίθεμαι να σας επιστρέψω τη διερευνητική εντολή σήμερα το απόγευμα, έτσι ώστε να οδηγηθούμε σε νέες εκλογές για τη συγκρότηση κυβέρνησης το συντομότερο δυνατό, ενδεχομένως και στις 25 Ιουνίου αν καταφέρουμε να συντμήσουμε τις συνταγματικά προβλεπόμενες προθεσμίες», επισήμανε.

«Η χώρα χρειάζεται σήμερα μία ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση τετραετίας και όσο πιο γρήγορα κλείσει αυτή η εκκρεμότητα, τόσο καλύτερο θα είναι για τη χώρα», πρόσθεσε.

Χαιρετίζοντας ως θετική εξέλιξη το γεγονός ότι αυξήθηκε η συμμετοχή σε σχέση με τις εκλογές του 2019 και ότι για πρώτη φορά ψήφισαν Έλληνες πολίτες που διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό, ο κ. Μητσοτάκης ευχήθηκε σε αυτή τη δεύτερη προεκλογική περίοδο να συζητηθούν περισσότερο τα προβλήματα της κοινωνίας.

«Πιστεύω ότι και εύχομαι και ελπίζω σε αυτή την περίοδο να συζητήσουμε περισσότερο για τα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, για το πως θα αυξήσουμε τους μισθούς, πως θα δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις εργασίας, πως θα στηρίξουμε το κοινωνικό κράτος», ανέφερε ο ίδιος.

«Να μιλήσουμε περισσότερο για μεγάλες προκλήσεις οι οποίος απείχαν τελείως από τον διάλογο των προηγούμενων εκλογών όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η κλιματική αλλαγή, προβλήματα που ακουμπούν πρωτίστως τη νέα γενιά και προσβλέπω σε μία γόνιμη προεκλογική περίοδο έτσι ώστε και ο λαός να αποφασίσει με τι είδους κυβέρνηση θέλει πορευθεί την επόμενη τετραετία», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

 

ΚΥΠΕ