You are here

Μνημόνιο για ηλεκτρική διασύνδεση με Αίγυπτο

14/10/2021 17:36

Υπεγράφη σήμερα Πέμπτη 14 Οκτωβρίου το Μνημόνιο Συναντίληψης για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου από τον ‘Έλληνα Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και τον Υπουργό Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Αιγύπτου Μοχάμεντ Σακέρ.

Ο Έλληνας Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας χαρακτήρισε το μνημόνιο ως ένα ορόσημο στη στρατηγική σχέση των δύο χωρών. Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου αναβαθμίζει αισθητά τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

«Η Ελλάδα μετατρέπεται σε κόμβο μεταφοράς πράσινης ενέργειας, συμβάλλοντας στην επάρκεια εφοδιασμού της Ευρώπης, στη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων και στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης», σημείωσε ο κ. Σκρέκας.

«Η σημερινή συμφωνία αποτελεί επίσης ένα καθοριστικό βήμα για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή, ενώ καταδεικνύει ότι η στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών υλοποιείται σε όλα τα επίπεδα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σε ανάρτησή του στο Τwitter, o Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «το μνημόνιο κατανόησης που υπεγράφη σήμερα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο διασφαλίζει τη ροή πράσινης ενέργειας και ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης». «Η διασύνδεση των δικτύων μεταφοράς μεταξύ των δύο χωρών αντιπροσωπεύει μια τολμηρή στρατηγική πρωτοβουλία», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, η ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών, η οποία θα είναι η πρώτη στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, θα γίνει με την πόντιση υποθαλάσσιου καλωδίου που θα μεταφέρει πράσινη ενέργεια.

Όπως αναφέρουν, το συγκεκριμένο έργο αναβαθμίζει περισσότερο η στρατηγική σχέση Ελλάδας – Αιγύπτου, με τη δημιουργία ενός κοινού, ζωτικού πεδίου οικονομικής συνεργασίας. Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας θα ενισχυθεί και «το έργο θα συμβάλλει ουσιαστικά στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και στην αύξηση της χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας», όπως αναφέρουν.

«Οι ποσότητες ενέργειας που θα εισάγονται από την ηλεκτρική διασύνδεση θα οδηγήσουν σε μείωση των τιμών ηλεκτρισμού, την ενδυνάμωση του ανταγωνισμού και την εξοικονόμηση πόρων, καθώς η ενέργεια από ΑΠΕ είναι αισθητά φθηνότερη συγκριτικά με εκείνη που παράγεται από ορυκτά καύσιμα», προσθέτουν οι ίδιες πηγές.
 
Μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ του ελληνικού Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του αιγυπτιακού Υπουργείου Ηλεκτρισμού και ΑΠΕ, το οποίο θα μπορούσε να εξελιχθεί σε Διακυβερνητική Συμφωνία, θα συσταθούν κοινές ομάδες εργασίας με αξιωματούχους των δύο χωρών προκειμένου να εξετάσουν τις λεπτομέρειες του έργου. Μεταξύ άλλων, θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο ένταξης της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών στα Έργα Κοινού/Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος (PCI/PMI), στο πλαίσιο της διασύνδεσης των Διευρωπαϊκών Δικτύων Ενέργειας.