You are here

Moody's: Πιστωτικά θετική η συμφωνία Alpha Bank - DK

25/02/2021 10:39

Πιστωτικά θετική κρίνει τη συμφωνία της Alpha Bank ΑΛΦΑ 0,00% με την Davidson Kempner Capital Management LP (DK) η Moody’s σε ανάλυσή της. Επισημαίνει ότι θα συμβάλει στη μείωση του ρίσκου στον ισολογισμό της ελληνικής τράπεζας και θα διευκολύνει την ολοκλήρωση της τιτλοποίησης Galaxy έως τα τέλη του πρώτου εξαμήνου.

Όπως σημειώνει, τα NPEs της Alpha Bank ΑΛΦΑ 0,00% θα περιοριστούν περίπου στο 24% από 43% τον Σεπτέμβριο του 2020 και επιπλέον θα μειώσει την έκθεσή της σε χορηγήσεις που είναι σε βαθιά καθυστέρηση (δάνεια για τα οποία έληξε η σύμβαση από τον δανειστή και έχει ήδη ειδοποιηθεί ο δανειολήπτης) στα 3,2 δισ. ευρώ από 9,1 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2020. Τέλος, θα περιορίσει και τις χορηγήσεις που τελούν υπό προστασία του νόμου Κατσέλη (τα οποία ο οίκος επισημαίνει ότι είναι τα πιο δύσκολα στην αντιμετώπιση), στα 800 εκατ. ευρώ από 3,2 δισ. ευρώ τον περασμένο Σεπτέμβριο.

H Moody’s περιγράφει τα βήματα της συμφωνίας και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι θα μεταμορφώσουν την τράπεζα σε έναν πιο υγιή όμιλο, με λιγότερο «κακό» ενεργητικό στον ισολογισμό. Ωστόσο η Αlpha Βank θα χρειαστεί περισσότερη δουλειά για να βελτιώσει την υποκείμενη φερεγγυότητα.

Ο οίκος εκτιμά ότι η όποια σημαντική οργανική μείωση των NPEs θα καθυστερήσει, δεδομένης της πανδημίας, κάνοντας απίθανο τον στόχο να φτάσει η τράπεζα σε μονοψήφιο δείκτη NPEs έως τα τέλη του 2022.

Επιπλέον, η ελληνική τράπεζα γνωστοποίησε ότι εξυπηρετούμενα δάνεια 4,2 δισ. ευρώ ήταν τον περασμένο Σεπτέμβριο σε moratoria. Η Moody’s εκτιμά ότι κάποια εξ αυτών έχουν αυξημένο κίνδυνο να γίνουν μη εξυπηρετούμενα, προκαλώντας βλάβη στην ποιότητα ενεργητικού.

Πηγή: Euro2day