You are here

Moody's: Βλέπει προκλήσεις στην ελληνική αγορά

16/09/2003 12:08
Η ελληνική αγορά αντιμετωπίζει μια σειρά προκλήσεων αναφορικά με την αξιολόγησή της αλλά και τον τραπεζικό κλάδο, ωφελείται όμως από το νέο νόμο για τις εταιρικές τιτλοποιήσεις, αναφέρει σε σχετική έκθεσή της η Moody's Investor's Service.

Όπως υποστηρίζουν οι συντάκτες της εν λόγω έκθεσης, παρά το γεγονός ότι η Moody's αναβάθμισε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε Α1, η Ελλάς παραμένει μια από τις χαμηλότερα «βαθμολογημένες» χώρες της ευρωζώνης. Αυτό αντανακλά, σύμφωνα με το διεθνή οίκο, τα υψηλά επίπεδα του χρέους (στο 104,9% του ΑΕΠ το 2002), τον υψηλότερο του μέσου ευρωπαϊκού όρου πληθωρισμό, καθώς και τις διαρθρωτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οικονομία και οι οποίες μπορούν να περιορίσουν τις προοπτικές ανάπτυξής της μεσοπρόθεσμα.

Αναφορικά με τον τραπεζικό κλάδο, οι αναλυτές του διεθνούς οίκου υποστηρίζουν ότι οι προοπτικές του ως προς την αξιολόγησή του είναι σταθερές, καθώς υποστηρίζονται από το σταδιακό εκσυγχρονισμό του τραπεζικού συστήματος (που ισχυροποιεί τα τραπεζικά ιδρύματα) και τις σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης στην παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στην εγχώρια αγορά.

Ωστόσο, καταλήγουν οι αναλυτές της Moody's τονίζουν ότι οι προοπτικές αυτές επίσης αντανακλούν τον αυξανόμενο ρίσκο που απορρέει από τους υψηλούς ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης των τελευταίων ετών.