You are here

Morgan Stanley: Εχει δρόμο το ράλι των τραπεζών

27/01/2023 10:00

Παρά το δυνατό ξεκίνημα της χρονιάς (+10-25%), η Morgan Stanley σε έκθεσή της υποστηρίζει ότι βλέπει τη δυνατότητα να συνεχιστεί το ράλι των ελληνικών τραπεζών, υποστηριζόμενο από αναβαθμίσεις στις προβλέψεις για τα κέρδη και τις φθηνές αποτιμήσεις.

Ενσωματώνουμε υψηλότερα επιτόκια στις εκτιμήσεις μας, αυξάνοντας τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) του 2023 κατά ~6% κατά μέσο όρο, επισημαίνει.

Υψηλότερα περιθώρια κέρδους ~6% αναβάθμιση στην εκτίμηση για τα κέρδη του 2023: Οι ελληνικές τράπεζες είναι θετικά προσανατολισμένες σε υψηλότερα επιτόκια της ΕΚΤ, δεδομένου ότι το 85-90% των χαρτοφυλακίων δανείων είναι κυμαινόμενα, ενώ το ~83% των καταθέσεων είναι τρεχούμενοι λογαριασμοί.

Η επέκταση του περιθωρίου κέρδους (NIM) για τις ελληνικές τράπεζες μόλις ξεκίνησε (το 3ο τρίμηνο του 2022) και αναμένουμε να συνεχιστεί το 2023, εξηγεί. Υψηλή ρευστότητα για τον τραπεζικό τομέα (~61% δείκτης LDR) σημαίνει ότι, μέχρι στιγμής, η πίεση στην ανατιμολόγηση των καταθέσεων είναι περιορισμένη.

Ο οίκος αναμένει τώρα αύξηση του επιτοκίου της ΕΚΤ στο 3% έναντι 2,5% προηγουμένως, γεγονός που αυξάνει την εκτίμηση για τα κέρδη κατά ~6% κατά μέσο όρο. 

Ξεκινά κάλυψη της Εθνικής Τράπεζας με σύσταση equal-weight: Η Εθνική είναι το καλύτερο στοίχημα στην κατηγορία της για την μακροοικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, με i) τον δεύτερο χαμηλότερο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPE) στον κλάδο στο 6,1% και την υψηλότερη κάλυψη NPE στο ~82%; ii) την ισχυρότερη κεφαλαιακή θέση, με CET 1 ύψους 15,2% το 3ο τρίμηνο του 22ου και iii) ROTE ~11% για το 2023, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Morgan Stanley.

Όπως και η Eurobank, αναμένει από την Εθνική να επανεκκινήσει τη διανομή μερισμάτων από τα κέρδη του 2022, κάτι που εκτιμά ότι θα είναι ένας ακόμη θετικός καταλύτης για αυτές τις μετοχές. Ενώ πιστεύει ότι το ράλι για τις ελληνικές τράπεζες πρόκειται να συνεχιστεί, η σύσταση equal-weight για την Εθνική βασίζεται στο μεγαλύτερο ανοδικό περιθώριο για τους τίτλους στους οποίους η σύσταση είναι overweight – Eurobank και Piraeus. 

Οι τιμές στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες είναι οι εξής:

  • Alpha BankΑΛΦΑ +2,68%: 1,37 ευρώ από 1,34 ευρώ προηγουμένως (+2)
  • Eurobank: 1,45 ευρώ από 1,38 ευρώ προηγουμένως (+5%)
  • Πειραιώς: 2,24 ευρώ από 1,96 ευρώ προηγουμένως (+14%)

Πηγή: Euro2day