You are here

Μπούμερανγκ η αγορά ιδίων μετοχών

18/12/2003 10:38
Σε πώληση ή ακύρωση ιδίων μετοχών καλείται να προχωρήσει άμεσα σεβαστό πλήθος εισηγμένων εταιρειών που αγόρασαν ίδιες μετοχές μέσα στο 2000 (πάροδος 3ετίας), στοιχείο το οποίο δημιουργεί σημαντικό πονοκέφαλο τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στην Κεφαλαιαγορά. Η εικόνα αυτή αναμένεται να συνεχίσει να απασχολεί και το 2004 την αγορά, καθώς πολλές αγορές ιδίων μετοχών συντελέσθηκαν τόσο το 2000 όσο και το 2001, όταν δηλαδή οι τιμές στο Χρηματιστήριο είχαν αρχίσει να υποχωρούν αισθητά από τα επίπεδα του 1999. Ειδικότερα το 2000 αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί επιχειρηματίες είχαν σημαντική ρευστότητα και πραγματοποίησαν αρκετές αγορές ιδίων προκειμένου να στηρίξουν τότε τις μετοχές τους.

ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΚΤΗΣΗΣ >> Όμως οι τιμές κτήσης των μετοχών αυτών είναι στη πλειονότητα των περιπτώσεων πολύ υψηλότερες από τις τρέχουσες. Έτσι οι επιχειρήσεις, που βάσει του νόμου τώρα πρέπει να προχωρήσουν είτε σε πώληση είτε σε ακύρωση των μετοχών τους, αντιμετωπίζουν το φάσμα του να καταγράψουν ζημίες στον ισολογισμό τους από τις πράξεις αυτές, είτε να μειώσουν ισόποσα τα ίδια κεφάλαια που δεν είναι πάντα σε απόλυτη επάρκεια για να καλύψουν τις δραστηριότητές τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκκρεμούν περίπου 20 αιτήσεις στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εταιρειών οι οποίες ζητούν παράταση της διακράτησης των μετοχών αυτών για μία ακόμη διετία όπως ο νόμος προβλέπει. Ωστόσο, η Κεφαλαιαγορά ως πρακτική αλλά και αναλογιζόμενη τη φιλοσοφία του νόμου δεν δίδει την παράταση αυτήν εκτός και εάν υπάρχει πραγματικά ιδιαίτερος λόγος. Αυτό συμβαίνει, όπως μας εξηγούν παράγοντες της Κεφαλαιαγοράς, διότι η διακράτηση των μετοχών αυτών από τις επιχειρήσεις υπό το πρίσμα της αγωνίας των ενδεχόμενων ζημιών, δημιουργεί ένα μπλοκ μετοχών έτοιμο να «ριχτεί» στην αγορά κάθε στιγμή που οι τιμές θα ανέβουν, ανακόπτοντας αυτήν την άνοδο. Ως ιδιαίτερους λόγους για τους οποίους η Κεφαλαιαγορά θα μπορούσε να δώσει παράταση είναι π.χ. να υπάρχει πρόγραμμα διανομής των μετοχών αυτών στο προσωπικό, είτε πρόγραμμα άλλης διάθεσης θεσμικά επιτρεπόμενης (συμφωνία για placement κ.λπ.).

Ζητούν παράταση

Είκοσι εταιρείες αιτούνται παράτασης της προθεσμίας τους στην Κεφαλαιαγορά, ωστόσο η παράταση δίδεται μόνον για πολύ ειδικούς λόγους, εξηγούν στην «Η» χρηματιστηριακοί παράγοντες.