You are here

MS: Το Ταμείο Ανάκαμψης «κλειδί» για το investment grade

04/07/2022 14:01

Η Morgan Stanley ανοίγει τη συζήτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα. Όπως τονίζει και έχει σημειώσει και στο παρελθόν, μια ομαλή και αποτελεσματική εφαρμογή του Ελληνικού Ταμείου Ανάκαμψης θα συνέβαλε πιθανότατα στην αναβάθμιση της οικονομίας τους επόμενους μήνες.

Τόσο η S&P, όσο και η DBRS έχουν αναθεωρήσει τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας για την Ελλάδα πρόσφατα, σε απόσταση μόλις μιας βαθμίδας από το investment grade. Η Fitch αναθεώρησε τις προοπτικές για την Ελλάδα σε θετικές τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους και θα μπορούσε ενδεχομένως να αναθεωρήσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας προς τα πάνω στην επόμενη αξιολόγησης στις 8 Ιουλίου», εξηγεί η MS.

Η ελληνική οικονομία έχει καταγράψει ισχυρή τριμηνιαία αύξηση του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια του 2021 και στις αρχές του 2022, κυρίως λόγω της ισχυρής ανάκαμψης της ιδιωτικής κατανάλωσης. Η περαιτέρω πρόοδος του ταμείου ανάκαμψης, ιδίως των επενδύσεων, θα μπορούσε να τονώσει την ελληνική εγχώρια ζήτηση και να στηρίξει την ανάπτυξη της Ελλάδας έως το 2023 αλλά και μεσοπρόθεσμα, κατά την άποψή της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας.

Νέες επενδύσεις στον ορίζοντα

«Τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την εκταμίευση της πρώτης δόσης στο πλαίσιο του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, ύψους 3,6 δισ. ευρώ, μαζί με τα 4 δισ. ευρώ της προχρηματοδότησης που έχει ήδη λάβει το 2021, εξηγεί η Morgan Stanley. Η Ελλάδα έχει λάβει μέχρι στιγμής συνολικά 7,6 δισ. ευρώ από τα συνολικά 30,5 δισ. ευρώ που διατίθενται στο πλαίσιο του ταμείου ανάκαμψης. Η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να υποβάλει αίτηση για επιπλέον 1,7 δισ. ευρώ έως τα τέλη Ιουνίου του τρέχοντος έτους και τα κεφάλαια αυτά θα εκταμιευθούν κατά πάσα πιθανότητα το τρίτο τρίμηνο φέτος.

«Από την τελευταία μας ενημέρωση, η ελληνική κυβέρνηση πρόσθεσε περισσότερα έργα στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, με την ονομασία "Ελλάδα 2.0". Από τον Φεβρουάριο, η ελληνική κυβέρνηση έχει προσθέσει επιπλέον 127 έργα στο σχέδιο ανάκαμψης σχέδιο, αξίας 4,1 δισ. ευρώ. Τα έργα που προστέθηκαν στο ελληνικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη και την ανθεκτικότητα από το Μάιο αξίας συνολικά 1,7 δισ. ευρώ και κατανέμονται στους 4 πυλώνες του προγράμματος "Ελλάδα 2.0" ως εξής: 4 έργα, ύψους 50,75 εκατ. ευρώ για την πράσινη μετάβαση, 6 έργα αξίας 227,35 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της ψηφιακής μετάβασης, 15 έργα συνολικού ύψους 490,18 εκατ. ευρώ που είναι αφιερωμένα στην "Απασχόληση - δεξιότητες - κοινωνική συνοχή", και τέλος 32 έργα ύψους 927,68 εκατ. ευρώ για τον πυλώνα "Ιδιωτικές επενδύσεις και οικονομικός μετασχηματισμός"», αναλύει η Morgan Stanley.

Πηγή: Euro2day