You are here

Ν. Δένδιας: Δεν υπάρχει συμπεφωνημένη διαδικασία έναρξης διαλόγου με την Τουρκία αυτή τη στιγμή

29/07/2020 11:00

Δεν υπάρχει συμπεφωνημένη διαδικασία έναρξης διαλόγου με την Τουρκία αυτή τη στιγμή, μόνο συζητήσεις, δήλωσε σήμερα ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ, ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε διάλογο, διευκρινίζοντας, παράλληλα, ότι αυτός δεν μπορεί να γίνει επί παντός επιστητού και υπό το κράτος απειλών, ούτε υπό το κράτος προθεσμιών. «Ο καθένας κρίνεται από τη συμπεριφορά του. Και η συμπεριφορά της Τουρκίας ήταν παραβατική, δεν σεβόταν το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας και συνεχίζει να είναι. Η Ελλάδα πάντα λέει πως είναι ανοιχτή στο διάλογο, ωστόσο δεν διεξάγει διάλογο επί παντός επιστητού. Μία είναι η διαφορά με την Τουρκία: η υφαλοκρηπίδα και οι υπερκείμενες θαλάσσιες ζώνες. Επ’ αυτής της διαφοράς η Ελλάδα έχει πει -διαχρονικά- ότι είναι διατεθειμένη να συζητήσει και εφόσον δεν καταλήξουν σε συμφωνία, να κάνουμε ένα συναποσχετικό και να πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης», τόνισε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Δένδιας τόνισε, επίσης, ότι το θέμα της Αγίας Σοφίας είναι εξαιρετικά δυσάρεστο και στενάχωρο και τόνισε ότι δεν είναι ελληνοτουρκική διαφορά και πως η ελληνική πλευρά έχει απευθυνθεί σε όλα τα φόρα και θα κάνει ότι περνά από το χέρι της, για να προστατευθεί το μνημείο αυτό, το οποίο ανήκει στην παγκόσμια κοινότητα. «Αυτή τη στιγμή η προσπάθεια της Τουρκίας να το μετατρέψει σε τζαμί μόνο κακό μπορεί να κάνει στην εικόνα της Άγκυρας διεθνώς», σημείωσε.

ΚΥΠΕ