You are here

Ν. Δένδιας: Κλίμα κατανόησης και ομοψυχίας για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο

15/01/2021 17:01

Τη θέση ότι έχει διαμορφωθεί ένα κλίμα κατανόησης και ομοψυχίας γύρω από το ζήτημα της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια στο Ιόνιο, εξέφρασε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας της Βουλής των Ελλήνων.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου, με τίτλο «Καθορισμός του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου», τάχθηκαν όλα τα κόμματα, με εξαίρεση το ΚΚΕ, το οποίο δήλωσε «παρών».

Το σχετικό νομοσχέδιο θα εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων την ερχόμενη εβδομάδα και για την έγκρισή του απαιτείται η υπερψήφισή του από την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης προς δυσμάς αποτελεί σημαντικό βήμα για τη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων στην περιοχή, το οποίο έρχεται μετά τη σύναψη των συμφωνιών με την Αίγυπτο και την Ιταλία.

Όπως έγινε γνωστό, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, λαμβάνοντας υπόψη παρατηρήσεις που έγιναν από την αντιπολίτευση κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου από την αρμόδια επιτροπή, επέφερε νομοτεχνικές βελτιώσεις στο κείμενο, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν παρεμβάσεις επί τα βελτίω και κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, την προσεχή εβδομάδα.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στο ζήτημα των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία. Απαντώντας σε βουλευτές της αντιπολίτευσης επί του συγκεκριμένου ζητήματος, σημείωσε ότι «η διεθνής σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας είναι τμήμα του εσωτερικού ελληνικού δικαίου. Είναι όμως και τμήμα του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Την έχει κυρώσει αυτοτελώς και η ΕΕ. Η Ελλάδα, σε οποιαδήποτε συζήτηση με οποιαδήποτε χώρα, δεσμεύεται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, και δεσμεύεται και η ΕΕ από το ευρωπαϊκό κεκτημένο».