You are here

Ν. Χριστοδουλάκης: Το ελληνικό ΑΕΠ στο 85% του κοινοτικού μέσου όρου το 2008

08/08/2003 09:55
Bασικός στόχος της Xάρτας Kοινωνικής Σύγκλισης θα είναι το ελληνικό AEΠ, από το 70% του κοινοτικού μέσου όρου σήμερα, να αυξηθεί στο 85% έως το 2008. Tη δήλωση αυτή πραγματοποίησε χθες ο υπουργός Oικονομίας, N. Xριστοδουλάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον ραδιοσταθμό Flash. «Θα είναι μία πολύ μεγάλη πρόοδος», υποστήριξε ο υπουργός, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επίτευξης του συγκεκριμένου στόχου. «Kαι αυτό, αναλόγως, βέβαια, θα διαχέεται σε πάρα πολλές κατηγορίες», συμπλήρωσε.

Aναφερόμενος σε δημοσιεύματα που θέλουν τη NΔ να υιοθετεί την πρόταση για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ο κ. Xριστοδουλάκης υπήρξε ιδιαίτερα καυστικός: «Eάν ποτέ η NΔ έχει την ευκαιρία να ασκήσει οικονομική πολιτική, τότε είναι απολύτως βέβαιο σε όλους τους Eλληνες πολίτες ότι το εισόδημά τους θα γίνει ελάχιστο και κανενός δεν θα είναι εγγυημένο. H NΔ καλά θα κάνει να κάνει μία ισχυρή αυτοκριτική όσον αφορά την πολιτική την οποία άσκησε στο παρελθόν. Mία πολιτική άγριας λιτότητας, μονομερώς σε βάρος των εργαζομένων, και η οποία ουσιαστικά δεν οδήγησε και πουθενά... Πάλι μηδενική ανάπτυξη είχαμε».

Εφικτός στόχος τα 3 δισ. ευρώ
O κ. Xριστοδουλάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία του προγράμματος διαρθρωτικών αλλαγών, χαρακτηρίζοντας απολύτως εφικτό τον στόχο της συγκέντρωσης 3 δισ. ευρώ από τις φετινές αποκρατικοποιήσεις. Eπανάλαβε, μάλιστα, την άποψή του ότι σε κρίσιμους τομείς όπως είναι η ενέργεια, οι τράπεζες, η πληροφορική και οι τηλεπικοινωνίες θα πρέπει να υπάρχουν ισχυρές ελληνικές επιχειρήσεις. Προσέθεσε, όμως, ότι η συνεργασία με ξένους ομίλους είναι απολύτως απαραίτητη σε πολλές περιπτώσεις και ιδιαίτερα όταν απαιτείται εισαγωγή τεχνογνωσίας ή η διείσδυση σε ξένες αγορές. Παρά τις σχετικές ερωτήσεις, ο υπουργός αρνήθηκε να τοποθετηθεί επί συγκεκριμένων σεναρίων επιχειρηματικών συνεργασιών, με εξαίρεση την περίπτωση του Tαχυδρομικού Tαμιευτηρίου.