You are here

Νέα επέκταση των μέτρων φέρνει η φωτιά στην ενέργεια

14/10/2021 08:37

Το δρόμο για νέες «πυροσβεστικές» παρεμβάσεις από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης έναντι της ενεργειακής κρίσης που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις ανοίγει η ανακοίνωση της Κομισιόν για την εργαλειοθήκη παρεμβάσεων που έχουν στη διάθεσή τους τα κράτη μέλη.

Στέλεχος του οικονομικού επιτελείου εκτιμά πως οι ανακοινώσεις της Κομισιόν διευκολύνουν πολιτικά τους χειρισμούς της κυβέρνησης έναντι των θεσμών στη νέα δέσμη μέτρων που δεν αποκλείεται να χρειαστεί για το 2022, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά πως στο τραπέζι βρίσκονται νέες παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρώτο πλάνο και πάλι θα είναι τα νοικοκυριά ενώ εξετάζονται και οι δυνατότητες παρέμβασης για τη στήριξη και των επιχειρήσεων που πλήττονται από την ενεργειακή ακρίβεια, στο βαθμό όπου πράγματι παραμείνει η πίεση στο ενεργειακό μέτωπο, πολύ περισσότερο δε εάν ένας βαρύς χειμώνας ή τριγμοί στις σχέσεις Ε.Ε- Ρωσίας στερήσουν τις απαραίτητες ποσότητες φυσικού αερίου στέλνοντας σε νέα υψηλά τις τιμές.

Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει μια δέσμη μέτρων 500 εκατ. ευρώ με επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και διπλασιασμό του επιδόματος θέρμανσης, ανοίγοντας το δρόμο και για έκπτωση 15% (μέσω της ΔΕΠΑ Εμπορίας) για τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου.

Το πρώτο δεδομένο μέτρο, αν επιμείνει το εκρηκτικό κοκτέιλ στην αγορά ενέργειας είναι η παράταση της επιδότησης των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος για όλους τους καταναλωτές (18 ευρώ οι πρώτες 300 Kwh και 24 ευρώ για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου) και πέραν του Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν οι σημερινές τιμές φυσικού αερίου θα διατηρηθούν έως την άνοιξη για να αποκλιμακωθούν στη συνέχεια, χωρίς να επιστρέφουν στα προ της κρίσης επίπεδα. Πράγματι, τα προθεσμιακά συμβόλαια φυσικού αερίου κλείνονταν χθες για τον Νοέμβριο στα 92 -94 ευρώ ανά μεγαβατώρα αλλά για τον Απρίλιο υποχωρούσαν στα 47 και τον Μάιο στα 39 ευρώ. Ένα χρόνο νωρίτερα όμως ήταν κάτω από τα 20 ευρώ.

Αντίστοιχα αναμένεται να επεκταθεί και το μέτρο της έκπτωσης στο φυσικό αέριο μέσω ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Για την ενδεχόμενη μείωση των συντελεστών στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, επιλογή την οποία έβαλε με στοχευμένο τρόπο για τα ευάλωτα νοικοκυριά στο τραπέζι η Κομισιόν, αρμόδιες πηγές επιμένουν πως δεν είναι στη λίστα . Στο ηλεκτρικό ρεύμα ο ΦΠΑ βρίσκεται στο 6% στον ελάχιστο συντελεστή ενώ για το πετρέλαιο θέρμανσης όπου υπάρχουν προφανή περιθώρια μείωσης και του ΕΦΚ και του ΦΠΑ, η κρατούσα άποψη είναι πως η επιβάρυνση εξομαλύνεται δραστικά μετά τον διπλασιασμό του επιδόματος θέρμανσης και τη δραστική διεύρυνση της λίστας των δικαιούχων.

Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες έξτρα παρεμβάσεις τοποθετούνται χρονικά για το 2022, με τα όποια μέτρα αποφασιστούν να συνοδεύουν τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.

Στέλεχος του οικονομικού επιτελείου πάντως σημειώνει πως η «λύση» στο πρόβλημα πρέπει να είναι ευρωπαϊκή και να αναζητηθεί αλλού, υπενθυμίζοντας την κοινή πρόταση Ιταλίας- Ισπανίας- Ελλάδας για συντονισμένες αγορές φυσικού αερίου από την Κομισιόν για λογαριασμό των κρατών μελών και χτίσιμο στρατηγικών αποθεμάτων. Το κλειδί των βραχυπρόθεσμων εξελίξεων πάντως φαίνεται να κρατά σε μεγάλο βαθμό η Μόσχα με τον πρόεδρο Πούτιν να εμφανίζεται χθες έτοιμος να αυξήσει στη βάση νέας συμφωνίας , τη ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και το Bloomberg να επισημαίνει τις πιέσεις για ταχεία ενεργοποίηση του αγωγού Nord Stream 2.

Πηγή: Euro2day