You are here

Νέα funds βάζουν στο στόχαστρο ελληνικά ξενοδοχεία

28/09/2021 14:44

Στο επενδυτικό στόχαστρο διεθνών ξενοδοχειακών αλυσίδων και ξένων funds έχει μπει το τελευταίο χρονικό διάστημα η Ελλάδα.

Οι επιδόσεις που καταγράφει ο ελληνικός τουρισμός και η ισχυροποίηση του brand «Ελλάδα» στον διεθνή τουριστικό χάρτη εν μέσω της πανδημίας φαίνεται ότι προσελκύουν το ενδιαφέρον των επενδυτών, οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να ποντάρουν στις δυνατότητες ενός από τους πλέον νευραλγικούς τομείς της οικονομίας, τον τουρισμό, στοχεύοντας στην ανάπτυξη ξενοδοχειακών μονάδων υψηλών προδιαγραφών και στην ανάληψη της διαχείρισης υφιστάμενων ξενοδοχείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ξενοδοχειακοί κολοσσοί όπως η Radisson Hotels, η Hilton Hotels and Resorts και o όμιλος Fosun Tourism, Γερμανοί επενδυτές, καθώς και ευρωπαϊκά επενδυτικά funds, που δεν έχουν μέχρι σήμερα παρουσία στη χώρα μας, βολιδοσκοπούν την αγορά και αναζητούν την κατάλληλη ευκαιρία, ώστε να τοποθετηθούν στον ελληνικό ξενοδοχειακό χάρτη ή και να διευρύνουν την παρουσία τους στην Ελλάδα.

Στο μικροσκόπιο των επενδυτών, εκτός από την Αθήνα, βρίσκονται προορισμοί πρώτης γραμμής όπως η Κρήτη, η Κέρκυρα και η Ρόδος. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το επενδυτικό ενδιαφέρον έχει αναζωπυρωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα και ιδιαίτερα μετά το καλοκαίρι, μία περίοδο κατά την οποία ο ελληνικός τουρισμός έδειξε ιδιαίτερη ανθεκτικότητα.

Οι ενδιαφερόμενοι εξετάζουν την τοποθέτησή τους στην ελληνική αγορά, στοχεύοντας σε υφιστάμενα ξενοδοχεία και όχι σε greenfield επενδύσεις για την αδειοδότηση των οποίων θα απαιτηθεί χρόνος. Την ίδια στιγμή, εκπρόσωποι ισχυρών ξενοδοχειακών αλυσίδων εξετάζουν, εκτός από την εξαγορά κάποιων μονάδων, να προχωρήσουν είτε σε συμφωνίες για την ανάληψη του management κάποιων ξενοδοχείων είτε σε συμφωνίες franchise για να ενισχύσουν το χαρτοφυλάκιό τους.

Τα deals

Στο άνοιγμα τριών ακόμη νέων ξενοδοχείων της στην Ελλάδα αναμένεται να προχωρήσει το επόμενο έτος η Fosun Tourism. Συγκεκριμένα, τον Μάιο του 2022 έχουν προγραμματιστεί τα εγκαίνια του νέου ξενοδοχείου της Casa Cook στη Σάμο και μέσα στο 2022 αναμένεται να ανοίξουν το νέο Casa Cook στη Μύκονο όπως και το νέο Cook’s Club στην Ιαλυσό της Ρόδου. Υπενθυμίζεται ότι τη φετινή τουριστική σεζόν τέθηκαν σε λειτουργία τα πρώτα τέσσερα ελληνικά ξενοδοχεία υπό τα brands Casa Cook και Cook’s Club της Fosun Tourism, σε Ρόδο, Κρήτη και Κω, με τους επικεφαλής της εταιρείας να στοχεύουν να αναπτύξουν στην Ελλάδα μία από τις κορυφαίες αλυσίδες ξενοδοχείων αναψυχής.

Mε το brand MGallery της γαλλικής Accor αναμένεται να λειτουργήσει το 2022 στον Αγιο Νικόλαο της Κρήτης το Niko Seaside Resort Crete. Πρόκειται για το πρώην ξενοδοχείο Coral, το οποίο απέκτησε πέρυσι η Hines από τον όμιλο Μαμιδάκη και αναμένεται να λειτουργήσει ως παραθαλάσσιο πεντάστερο θέρετρο, δυναμικότητας 141 δωματίων.

Στην ομπρέλα της Accor αναμένεται να ενταχθεί και το Banyan Tree Varko Bay Resort, που θα αναπτυχθεί στην Αιτωλοακαρνανία. Το ύψος του project που έχει ενταχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις και πριν από λίγες ημέρες έλαβε θετική γνωμοδότηση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την υλοποίησή του, ανέρχεται σε 107 εκατ. ευρώ. Το Varko Bay Resort θα είναι το δεύτερο συγκρότημα που θα φέρει το brand Banyan Tree μετά από εκείνο που λειτούργησε φέτος στην Κέρκυρα.

Στις στρατηγικές επενδύσεις έχει ενταχθεί ένα ακόμη επενδυτικό project που θα φέρει brands της Accor, καθώς η εταιρεία White Mulberry Development ΙΚΕ, στην οποία συμμετέχουν ελληνικά αλλά και ξένα κεφάλαια, δρομολογεί την ανάπτυξη ενός τουριστικού συγκροτήματος στην περιοχή Καλαφάτη στη Μύκονο, συνολικού προϋπολογισμού 104 εκατ. ευρώ. Οι δύο ξενοδοχειακές μονάδες του συγκροτήματος θα ενταχθούν στο portfolio του γαλλικού κολοσσού και θα φέρουν τα brands Raffles και Fairmont.

Την υπογραφή της αμερικανικής αλυσίδας 1 Hotels θα φέρει ένα από τα ξενοδοχεία που αναπτύσσει, μέσω της Mirum Hellas, ο Ρώσος μεγιστάνας Βιτάλι Μπορίσοφ στην Ελούντα της Κρήτης. Το ξενοδοχείο εντάσσεται στο project Elounda Hills, ένα έργο ύψους 504 εκατ. ευρώ, που έχει ενταχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις. Επί της ουσίας, η Mirum Hellas θα προχωρήσει στην ανάπτυξη του ξενοδοχείου 1 Hotel & Homes Elounda Hills, με την 1 Hotels να αναλαμβάνει τη διαχείρισή του.

Πρόσφατα, μάλιστα, η Mirum Hellas, η οποία πραγματοποιεί επαφές και με τη Fairmont Hotels and Resorts για την ανάληψη διαχείρισης ενός από τα υπόλοιπα 3 ξενοδοχεία που αναπτύσσονται στο κύριο τμήμα του project, προχώρησε στην εξαγορά μίας ακόμη έκτασης 100 στρεμμάτων, όμορης με εκείνη των 840 στρεμμάτων όπου δημιουργείται το Elounda Hills, στην οποία αναμένεται να δημιουργηθούν πολυτελείς παραθεριστικές κατοικίες.

Υπενθυμίζεται ότι το φιλόδοξο project που θα αναβαθμίσει έτι περαιτέρω το τουριστικό προϊόν της Κρήτης υλοποιείται σε έξι αυτοτελείς ενότητες (Τσιφλίκι, Ελληνικά, Κούνδουρος, Ακρωτήρι, Μικρό Βαθύ και Βαθύ), έκτασης 840 στρεμμάτων.

Πηγή: Euro2day