You are here

Νέα σεισμική δόνηση, 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, 9 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοδυτικά της Σάμου

31/10/2020 13:22

Νέα σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε σήμερα το πρωί στο Αιγαίο, στον θαλάσσιο χώρο 9 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοδυτικά της Σάμου, ή 271 χιλιόμετρα ανατολικά της Αθήνας, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Η δόνηση, που χαρακτηρίζεται "ασθενής" από το Ινστιτούτο, καταγράφηκε στις 07:31 από τους σεισμογράφους.

Στις 03:40 είχε καταγραφεί σεισμική δόνηση 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σε απόσταση 31 χιλιομέτρων δυτικά-βορειοδυτικά της Σάμου, ή 245 χιλιομέτρων ανατολικά της Αθήνας. Ισχυρός σεισμός 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο Αιγαίο έπληξε στις 13:51 χθες Παρασκευή τη Σάμο, τη Χίο και περιοχές στα παράλια της Τουρκίας. Στη Σάμο, δύο μαθητές έχασαν τη ζωή τους όταν καταπλακώθηκαν από τοίχο που κατέρρευσε, ενώ αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Στην Τουρκία, ο πιο πρόσφατος απολογισμός της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών (AFAD), νωρίτερα σήμερα το πρωί, έκανε λόγο για 24 νεκρούς, πάνω από 800 τραυματίες και εκτεταμένες καταστροφές στην περιοχή της Σμύρνης (Ιζμίρ). Σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να επιχειρούν στα συντρίμμια πολυκατοικίας στο Μπαϊράκλι, όπου υπάρχουν παγιδευμένοι.

"Είμαστε όλοι συντετριμμένοι από τον τόσο άδικο χαμό αυτών των δύο παιδιών και ενώνουμε όλοι τις προσευχές μας για τις οικογένειές τους", δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς από την Σάμο έπειτα από τις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στο Δημαρχείο Καρλοβάσου, καθώς και στο Βαθύ της Σάμου, για την αποτίμηση της κατάστασης και την αντιμετώπιση των συνεπειών του μεγάλου σεισμού που σημειώθηκε σήμερα στο νησί.

Στις συσκέψεις συμμετείχαν εκτός από τον κ. Χαρδαλιά, ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γεώργιος Καραγιάννης, ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων `Ασυλο Εμμανουήλ Λογοθέτης, ο Διοικητή της 2ης ΥΠΕ του υπουργείου Υγείας Χρήστος Ροϊλος, ο περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης, ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου, Βασίλης Πανουράκης , οι δήμαρχοι και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς. Ακόμη ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε: "Η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή εδώ στη Σάμο. Επισκεφθήκαμε το Καρλόβασι και είμαστε τώρα στο Βαθύ. Ο μηχανισμός έχει ενεργοποιηθεί. δη έχουν έρθει μηχανικοί από την Πολιτική Προστασία και από το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, διασώστες του ΕΚΑΒ από το Υπουργείο Υγείας, καθώς και η ΕΜΑΚ. Ακολουθούμε το πρωτόκολλο που εφαρμόζουμε με βάση το Γενικό Σχέδιο "Εγκέλαδος" και τα Ειδικά Σχέδια", ενώ προσέθεσε ότι σε κάθε περίπτωση, αύριο με το πρώτο φως, θα είναι μια εξαιρετικά δύσκολη ημέρα, όπου θα αποτυπωθεί πλήρως η εικόνα".

Παράλληλα γνωστοποίησε ότι 45 μηχανικοί έρχονται από το υπουργείο Υποδομών, ενώ, όπως είπε ο μηχανισμός του υπουργείου Εσωτερικών έχει ενεργοποιηθεί " για την καταγραφή των ζημιών και για τα μέτρα που θα πάρουμε για να καλύψουμε τις πρώτες ανάγκες των ανθρώπων που έχουν πληγεί. λχουν ήδη στηθεί κάποιες σκηνές για μια πρώτη φιλοξενία, ενώ έχουν δεσμευθεί και κάποια δωμάτια για να μπορέσουμε να φιλοξενήσουμε τους ανθρώπους, οι οποίοι είτε αντιμετωπίζουν πρόβλημα που δεν έχει ακόμα καταγραφεί, είτε επιθυμούν να παραμείνουν εκτός των οικιών τους". Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι η σεισμική ακολουθία συνεχίζεται, δείχνει να εκτονώνεται, αλλά σε κάθε περίπτωση, πρέπει να παραμείνουμε όλοι σε επιφυλακή και να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών.

"Εχουμε δουλειά μπροστά μας τα επόμενα 24ωρα για να μπορέσουμε να διορθώσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν και να αποκαταστήσουμε τις ζημιές, οι οποίες δείχνουν να είναι πολύ σημαντικές σε κάθε επίπεδο", επισήμανε. Ο υφυπουργός τόνισε ότι απαιτείται ψυχραιμία, νηφαλιότητα και πολλή προσοχή από όλους και διευκρίνισε ότι το νησί θα κηρυχθεί άμεσα σε Κατάσταση Εκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας. Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στους τραυματίες, σημειώνοντας ότι σε επτά άτομα έχουν ήδη παρασχεθεί οι πρώτες βοήθειες και έχουν επιστρέψει στις οικίες τους, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία αεροδιακομιδής για δυο άτομα.

"Ολος ο μηχανισμός είναι σε εγρήγορση, παραμένουμε σε εγρήγορση, είναι μια δύσκολη κατάσταση, αλλά με συνεννόηση και συνεργασία θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε", υπογράμμισε. Τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας συνοδεύουν στη Σάμο στελέχη της Διεύθυνσης Α` Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, καθώς και η Ομάδα Πρώτης Απόκρισης της ΓΓΠΠ. Επίσης, στη Σάμο έχει ήδη μεταβεί κλιμάκιο της 1ης ΕΜΑΚ, ενώ με ειδικές πτήσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας μεταφέρθηκαν στο νησί στελέχη του ΕΚΑΒ και πολιτικοί μηχανικοί από το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, καθώς και από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για τη διενέργεια ελέγχων στατικότητας στα κτίρια και την καταγραφή των ζημιών από τη σεισμική δόνηση.

Εξάλλου, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην Ελλάδα και την Τουρκία μετά από τον σεισμό στο Ανατολικό Αιγαίο που σκότωσε τουλάχιστον 19 άτομα και στις δύο χώρες και τραυματίστηκε εκατοντάδες ακόμη. "Η Τζιλ κι εγώ στέλνουμε τις προσευχές μας στους λαούς της Ελλάδας και της Τουρκίας μετά τον σημερινό σεισμό", έγραψε ο Μπάιντεν στο Twitter, αναφερόμενος στη σύζυγό του.

"Είμαστε ευγνώμονες στους γενναίους διασώστες που σώζουν άλλους και στις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας που αφήνουν στην άκρη τις διαφορές τους για να στηρίξουν η μία την άλλη", τόνισε ο Μπάιντεν. Ο αντίπαλός του στις εκλογές της ερχόμενης Τρίτης, πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει ακόμη αναφερθεί δημοσίως στον θανατηφόρο σεισμό. Νωρίτερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ο Αμερικανός Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Ρόμπερτ Ο` Μπράιαν εξέφρασαν τα συλλυπητήρια τους δηλώνοντας την ετοιμότητα των ΗΠΑ να βοηθήσουν Ελλάδα και Τουρκία.