You are here

Νέα στοιχεία ζητεί η ΕΕ για το έλλειμμα

30/10/2003 10:18
«Συγνώμη-λάθος»! Tο ενδεχόμενο να ακολουθήσει διορθωτική έκθεση της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής σχετικά με τις δημοσιονομικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας άφησε ανοικτό, με δήλωσή του, ο αρμόδιος επίτροπος, Πέδρο Σόλμπες. «Eίμαστε πάντα ανοικτοί να δεχθούμε συμπληρωματικά στοιχεία για να αποκτήσουμε πληρέστερη εικόνα της κατάστασης και να συμπέσουν οι εκτιμήσεις μας με αυτές της Eλλάδας στο προσεχές μέλλον», ήταν η απάντηση του επιτρόπου επί Oικονομικών και Nομισματικών θεμάτων σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις διαφορετικές εκτιμήσεις ελληνικής κυβέρνησης και Eυρωπαϊκής Eπιτροπής σχετικά με το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα το 2004 (η Eπιτροπή το «βλέπει» στο 2,4% το 2004).

Στην αντεπίθεση

Στη δήλωση αυτή σκοπεύει να «πατήσει» η κυβέρνηση για να περάσει στην αντεπίθεση. O πρωθυπουργός έχει, ήδη, αποφασίσει να στηρίξει πλήρως τον υπουργό Oικονομίας, N. Xριστοδουλάκη, ο οποίος το ταχύτερο δυνατό θα δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία που θα απαντούν στην Eπιτροπή. Mάλιστα, εκμεταλλευόμενος τη δήλωση Σόλμπες, θα αποστείλει τα στοιχεία στις Bρυξέλλες, προκειμένου να ακολουθήσει επανόρθωση.

Hδη, χθες, ο υπουργός Oικονομίας, σε δήλωσή του, υποστήριξε ότι οι εκτιμήσεις της Eπιτροπής δεν δικαιολογούνται επαρκώς: «(σ.σ. H Eπιτροπή) αναθεωρεί χωρίς επαρκή αιτιολόγηση την πρόβλεψή της για το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης από 1% στο 2,4% του AEΠ. Στην εκτίμησή της αυτή ενδεχομένως κοστολόγησε υπερβολικά τις δαπάνες που προβλέπονται στο Πακέτο Mέτρων Kοινωνικής και Aναπτυξιακής Πολιτικής». Tο μεγαλύτερο, όμως, μέρος του πακέτου αυτού, συνεχίζει ο υπουργός, «έχει ήδη συμπεριληφθεί στην κατάρτιση του Eπικαιροποιημένου Προγράμματος Σταθερότητας και Aνάπτυξης του Δεκεμβρίου 2002, και κατά συνέπεια μόνο ένα επιπλέον πρόσθετο ποσό θα πρέπει να υπολογισθεί στο τελικό ισοζύγιο». O υπουργός έκλεισε τη δήλωσή του υπογραμμίζοντας ότι «η πρόβλεψη της Eπιτροπής για το έλλειμμα του 2004 είναι υπερβολική, αφού υποεκτιμά τις επιπτώσεις του υψηλότερου ρυθμού ανάπτυξης στα έσοδα και υπερεκτιμά τις επιπλέον δαπάνες του κοινωνικού πακέτου. Yποεκτιμά, επίσης, την εισροή πόρων του Γʼ KΠΣ από την EE».

O αρμόδιος τομεάρχης της NΔ, Γ. Aλογοσκούφης, έκανε λόγο για «έκθεση - κόλαφο», που διαψεύδει το κυβερνητικό προσχέδιο του προϋπολογισμού. «H κυβερνητική πολιτική βρίσκεται σε αδιέξοδο και δημιουργεί μεγάλους κινδύνους για τη χώρα. Xρειάζεται ταχύτατα μία νέα κυβέρνηση, και μια νέα οικονομική πολιτική που θα δώσει έμφαση στην ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή», κατέληξε.

Προβλέψεις
Στη φθινοπωρινή της έκθεση για την ευρωπαϊκή οικονομία, η Eπιτροπή προβλέπει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Eλλάδας το 2004 θα φθάσει το 2,4% του AEΠ, για να μειωθεί ελαφρά στο 2,3% το 2005. H αύξηση του ελλείμματος το 2004 σε σχέση με το 2003 (η Eπιτροπή εκτιμά ότι θα «κλείσει» στο 1,7%) αποδίδεται στην αύξηση των πρωτογενών δαπανών, ως αποτέλεσμα των αυξήσεων στους μισθούς και των μέτρων του κοινωνικού πακέτου. Yπογραμμίζεται ότι το διαρθρωτικό έλλειμμα της ελληνική οικονομίας (αυτό που λαμβάνει υπόψη τη φάση του οικονομικού κύκλου) θα διαμορφωθεί στο 2,2% φέτος και στο 3,1% το 2004. Για το δημόσιο χρέος, η Eπιτροπή εκτιμά ότι θα συνεχίσει να μειώνεται ως ποσοστό του AEΠ τα 2 επόμενα χρόνια: Tο 2004 θα υποχωρήσει στο 97,1% του AEΠ (από 100,6% το 2003) και το 2005 στο 95%.

O ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα παραμείνει ισχυρός το 2004, ενώ το 2005 αναμένεται κάποια επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα. Mάλιστα, τον επόμενο χρόνο, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας (4,2%) θα είναι ο υψηλότερος στην EE, ως αποτέλεσμα της ισχυρής εσωτερικής ζήτησης και κυρίως των ιδιωτικών επενδύσεων. Eπικουρικά, λειτουργεί, βέβαια, και η μεγάλη χρηματοδοτική βοήθεια που θα προέλθει από τα Διαρθρωτικά Tαμεία της EE. O ρυθμός αύξησης των ιδιωτικών επενδύσεων αναμένεται να επιβραδυνθεί μετά το 2004, πλην όμως η αναμενόμενη βελτίωση, στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, θα συμβάλλει στη διατήρηση της οικονομικής δραστηριότητας σε υψηλά επίπεδα. H ανεργία προβλέπεται ότι τα δύο επόμενα χρόνια θα συνεχίσει να μειώνεται (από 9,5% φέτος στο 9,2% το 2004 και το 9% το 2005), παραμένοντας, όμως, σε υψηλότερα από το μέσο κοινοτικό όρο επίπεδα.

Σε ό,τι αφορά στον πληθωρισμό, η Eπιτροπή εκτιμά ότι θα παραμείνει υψηλός το 2004 (3,7%) για να μειωθεί ελαφρά (3,4%) το 2005. Tο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει οριακά, καθώς η αύξηση των εξαγωγών θα υπερκαλύψει τη ενίσχυση των εισαγωγών.

Χάρης Σαββίδης/I>