You are here

Νέα τουρκική navtex για έρευνες του «Ορούτς Ρέις»​, συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ στην Αθήνα

10/08/2020 09:32

Η Τουρκία εξέδωσε νέα navtex για σεισμογραφικές έρευνες του ερευνητικού σκάφους «Ορούτς Ρέις», από σήμερα, 10 Αυγούστου, μέχρι τις 23 Αυγούστου, σε περιοχή νοτίως των ελληνικών νησιών της Καρπάθου, της Ρόδου και του συμπλέγματος της Μεγίστης.

Σε ισχύ είναι και προηγούμενη τουρκική navtex για άσκηση στις 10 και 11 Αυγούστου με πραγματικά πυρά, σε περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, κυρίως εντός τουρκικών χωρικών υδάτων.

Το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού της Ελλάδας ανακοίνωσε σήμερα ότι στις 12.00 το μεσημέρι θα συνεδριάσει υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο  Μαξίμου το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) στην Αθήνα.

Όπως εξάλλου μεταδίδει το Ρόιτερς, το τουρκικό ναυτικό εξέδωσε navtex, στην οποία αναφέρει ότι το «Ορούτς Ρέις» θα διεξάγει σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο κατά τις επόμενες δύο εβδομάδες, μια κίνηση που πιθανότητα θα αναβιώσει τις εντάσεις με τη σύμμαχο-χώρα στο ΝΑΤΟ, Ελλάδα

Το Ρόιτερς αναφέρεται σε παρόμοια navtex που είχε εκδοθεί τον περασμένο μήνα, προκαλώντας ένταση μεταξύ των δύο χωρών που αποσοβήθηκε μετά από παρέμβαση της Καγκελαρίου της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ.

Ωστόσο, προστίθεται, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Παρασκευή ότι η Τουρκία επαναρχίζει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην περιοχή, επικαλούμενος μη τήρηση των υποσχέσεων από την Ελλάδα επί του θέματος.

ΚΥΠΕ