You are here

Νέες απαιτήσεις των δανειστών για την προστασία α' κατοικίας

14/03/2019 11:03

Μία νέα σοβαρή ένσταση προβάλλουν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, οι δανειστές όσον αφορά την πρόταση που έχει καταθέσει η κυβέρνηση για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Με βάση πηγές που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας, Βρυξελλών και Φρανκφούρτη, οι δανειστές ζητούν στο νέο πλαίσιο να ενταχθούν δάνεια που ήταν σε καθυστέρηση έως 3 μήνες όχι την 31η Δεκεμβρίου 2018 όπως προτείνει το σχέδιο που απέστειλε η κυβέρνηση αλλά δύο μήνες νωρίτερα. Κι αυτό με το επιχείρημα ότι στις αρχές Νοεμβρίου άνοιξε δημόσια -από τοποθετήσεις κορυφαίων υπουργών- το θέμα της αντικατάστασης του νόμου Κατσέλη από ένα νέο πλαίσιο, γεγονός που οδήγησε το τελευταίο δίμηνο του 2018 ικανό αριθμό δανειοληπτών να σταματήσει την εξυπηρέτηση του δανείου, προκειμένου να κάνει χρήση της νέας ρύθμισης.

Νέα «κόκκινα»

Με βάση το σκεπτικό των δανειστών, η στάση πληρωμών αμέσως μετά την έναρξη του δημόσιου διαλόγου για το νέο πλαίσιο προστασίας κρύβει χαρακτηριστικά «δόλιας συμπεριφοράς» και καταδεικνύει την αδυναμία εδραίωσης κουλτούρας πληρωμών.

Το νέο «αγκάθι» κυριαρχεί στις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους δανειστές, οι οποίες συνεχίζονται προκειμένου να βρεθεί η «χρυσή τομή» και να μη χαθεί και το ορόσημο της 25ης Μαρτίου, όπου είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του Euroworking Group. Στο μεταξύ, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χθες ότι αναμένουν την τελική απάντηση από την πλευρά των δανειστών, προκειμένου κάποια στιγμή και έως την 25η Μαρτίου το νέο θεσμικό πλαίσιο να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Τα υπόλοιπα «αγκάθια»

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα ανοικτά θέματα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κυβέρνηση και δανειστές προσπαθούν να βρουν μια μέση λύση στο μέτωπο των περιουσιακών κριτηρίων που πρέπει να πληροί ο δανειολήπτης, προκειμένου να ενταχθεί στο νέο πλαίσιο.

Η ελληνική πλευρά φέρεται να αποδέχεται τη μείωση κάτω από το μισό -σε σχέση με τους όρους της αρχικής πρότασης- τόσο του ύψους των καταθέσεων σε σχέση με το υπόλοιπο του δανείου (θα κινείται στο 30% της οφειλής), όσο και για το ύψος της συνολικής αξίας της ακίνητης περιουσίας σε σχέση με το υπόλοιπο του δανείου (θα αντιστοιχεί στο 100% της αξίας του δανείου).

Προβληματισμός συνεχίζει να υπάρχει και με τα επιχειρηματικά δάνεια 2 δισ. ευρώ (κυρίως επαγγελματικά) που είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία. Ωστόσο, σύμφωνα με τη μελέτη επιπτώσεων που απέστειλε στους δανειστές η Τράπεζα της Ελλάδος, ακόμη και με την ένταξη αυτών, οι επιπτώσεις σε κεφάλαια είναι μηδενικές. Παρ' όλα αυτά το θέμα παραμένει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ανοικτό.

Η μεγάλη εικόνα

Από την πλευρά των τραπεζών τονίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι το ζήτημα πρέπει να διευθετηθεί άμεσα και να ψηφιστεί, το συντομότερο, το νέο πλαίσιο προστασίας, αφενός, για να μπουν σε τροχιά εξυγίανσης δεκάδες χιλιάδες δάνεια, αφετέρου, για να μπει φρένο στους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι τράπεζες λαμβάνουν υπόψη τους τα οφέλη που θα προέλθουν από τη νέα ρύθμιση, καθώς τα δάνεια που θα ενταχθούν στο νέο πλαίσιο και θα επιδοτούνται, θα «πρασινίσουν» και σε βάθος χρόνου θα μπορούν να τιτλοποιηθούν σε ελκυστικότερες τιμές.

Πηγή: Euro2day