You are here

Νέες πρωτοβουλίες μείωσης των NPLs μετά τον Ηρακλή

14/01/2020 16:45

Η χρηματοδότηση των επενδύσεων μέσα από τη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας αλλά και η διασφάλιση της διαφάνειας στο μέτωπο της εταιρικής διακυβέρνησης αποτελούν τα κλειδιά που θα οδηγήσουν τις τράπεζες σε περαιτέρω ενίσχυση της κερδοφορίας τους, γεγονός που θα τις βοηθήσει να αντιμετωπίσουν μια σειρά από προκλήσεις, προεξέχουσας της αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η στρατηγική αυτή αποτελεί προτεραιότητα για την Ελληνική Ενωση Τραπεζών, σύμφωνα με τον πρόεδρό της Γιώργο Χαντζηνικολάου.

Σύμφωνα με την ηγεσία της Ενωσης, μετά τον Ηρακλή -το σχέδιο αντιμετώπισης κόκκινων δανείων 30 δισ. μέσω των τιτλοποιήσεων που ετοιμάζουν οι τράπεζες- θα υπάρξουν και άλλες δράσεις προς την κατεύθυνση αυτή ενώ ο αυξημένος όγκος του αναβαλλόμενου φόρου στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών θα αντιμετωπιστεί στην ουσία του με την τόνωση της κερδοφορίας του τραπεζικού συστήματος.

«Το κλίμα είναι ιδιαίτερα θετικό, η κυβέρνηση αναλαμβάνει πρωτοβουλίες προς τη θετική κατεύθυνση στον τομέα της οικονομίας και αυτό βοηθά στην αύξηση των επενδύσεων και την ενίσχυση των επιχειρήσεων και της αγοράς», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΕΤ και κάλεσε τις τράπεζες να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που φέρνει η 4η Βιομηχανική Επανάσταση.

«Το ζήτημα παραμένει ανοιχτό»

Ερωτηθείς ο πρόεδρος της Ενωσης για το καυτό ζήτημα του zero risk που πρέπει να δοθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσον αφορά στις τιτλοποιήσεις του Ηρακλή, ανέφερε ότι «το ζήτημα παραμένει ανοιχτό, οι σχετικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη».

Υπενθυμίζουμε ότι η Τραπεζική Εποπτική Αρχή στη Φρανκφούρτη, με δεδομένο ότι η ελληνική οικονομία δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα, ζητά από το ελληνικό δημόσιο να εγγυηθεί, είτε με τη μορφή ομολόγων είτε με τη μορφή μετρητών, το μηδενικό ρίσκο στα ομόλογα που θα βγάλουν οι τράπεζες, όταν θα τιτλοποιήσουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Μπαράζ πλειστηριασμών

Από την 1η Μαΐου, που λήγει η προστασία της πρώτης κατοικίας, δεν θα υπάρξει αντίστοιχο πλαίσιο για τους δανειολήπτες που έχουν μη εξυπηρετούμενο δάνειο με εγγύηση την πρώτη τους κατοικία. Σύμφωνα με το προεδρείο της Ενωσης, το νέο πτωχευτικό πλαίσιο ρύθμισης των οφειλών των ιδιωτών σε δημόσιο και τράπεζες δεν αναμένεται να περιέχει διατάξεις που θα προστατεύουν την πρώτη κατοικία, όπως ξέρουμε μέχρι σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό, με δεδομένη την πίεση που υπάρχει στις τράπεζες για ταχεία μείωση των κόκκινων δανείων, αναμένεται σημαντική αύξηση των πλειστηριασμών.

Χρηματοδοτήσεις

Οσον αφορά στη χρηματοδότηση της οικονομίας, ο κ. Χαντζηνικολάου ανέφερε ότι έχουν ληφθεί πρωτοβουλίες οι οποίες θα διευκολύνουν προς αυτή την κατεύθυνση και θα άρουν «τις δυσκαμψίες που υπήρχαν τα τελευταία χρόνια στο κομμάτι αυτό».

Μια από αυτές τις πρωτοβουλίες είναι η ασυλία που απολαμβάνουν στο εξής τα τραπεζικά στελέχη όσον αφορά στις ποινικές ευθύνες αλλά, την ίδια στιγμή, και οι κανόνες διαφάνειας που ετοιμάζει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στο μέτωπο της Εταιρικής Διακυβέρνησης των επιχειρήσεων, οι οποίοι αναμένεται να γίνουν μεν πιο αυστηροί αλλά την ίδια στιγμή να απλοποιηθούν.

«Πρέπει να δώσουμε στο μέτωπο της εφαρμογής των κανόνων της εταιρικής διακυβέρνησης την πεποίθηση στους Ελληνες και ξένους επενδυτές και μετόχους ότι τα λεφτά τους έχουν τοποθετηθεί με διαφάνεια και κανόνες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κουλτούρα πληρωμών

Σύμφωνα με το προεδρείο της Ενωσης, θα πρέπει σιγά σιγά, μετά τη δεκαετία της κρίσης, να εφαρμόσουμε κάποια από τα διδάγματα αυτής, όπως είναι η ανάκαμψη της κουλτούρας πληρωμών. «Να αλλάξουμε την κουλτούρα του "δεν πληρώνω", την οποία στήριξαν και διάφορες ομάδες επαγγελματιών όπως για παράδειγμα οι δικηγόροι και οι οφειλέτες σε συνεργασία με τις τράπεζες να προχωρήσουν σε έντιμες διαπραγματεύσεις και ρυθμίσεις», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΕΤ και στο σημείο αυτό έδωσε ένα παράδειγμα, σημειώνοντας ότι οι τράπεζες, στο νέο πλαίσιο προστασίας πρώτης κατοικίας πρότειναν στους οφειλέτες, 479 προτάσεις για ρύθμιση δανείων και ανταποκρίθηκαν μόλις 176 δανειολήπτες.

Ενισχυτικά στις νέες πιο ευέλικτες ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων θα συμβάλουν οι εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι οποίες δεν είναι δεσμευμένες με τους κεφαλαιακούς κανόνες και μπορούν να προχωρήσουν ως ανεξάρτητοι φορείς στην υιοθέτηση νέων εργαλείων και νέας προσέγγισης.

Το τέλος του γκισέ

Η υιοθέτηση των ψηφιακών συναλλαγών οδηγεί τις τράπεζες να υιοθετήσουν πρακτικές μείωσης του κόστους καθώς πρόκειται για μια πρακτική που εφαρμόζεται σε όλο τον κόσμο και σύντομα θα εφαρμοστεί και στη λειτουργία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. «Είναι μια καθαρή τάση, αυτοματοποίησης και ψηφιακής υλοποίησης των συναλλαγών, που οδηγεί σε μείωση του κόστους, κάτι που ακολουθούν και θα ακολουθήσουν οι ελληνικές τράπεζες», υπογράμμισε ο κ. Χαντζηνικολάου.

Νέα μέλη

Με δεδομένο ότι ο αριθμός των ελληνικών τραπεζών συρρικνώθηκε σημαντικά την τελευταία δεκαετία και από 65 ιδρύματα αριθμεί μόλις πέντε, η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών έχει αναλάβει την πρωτοβουλία να εντάξει στο δυναμικό της και στα συνδεδεμένα με αυτή μέλη, τις συνεταιριστικές τράπεζες (έχει ήδη συντελεστεί), τις εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και άλλες χρηματοοικονομικές εταιρείες, όπως εταιρείες επενδύσεων και εταιρείες αμοιβαίων κεφαλαίων και πραγματοποιεί ήδη σχετικές συζητήσεις.

Ανοιγμα στην κοινωνία

Τέλος, η Ένωση Τραπεζών αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα να αναλάβει πρωτοβουλία (ανεξάρτητα από αυτές που αναλαμβάνουν κατά μόνας οι τράπεζες) σύνδεσής της με την κοινωνία.

«Ηλθε η ώρα να βγούμε όλοι από το καβούκι μας και να επανεξετάσουμε τον ρόλο μας στην κοινωνία. Η Ενωση θα αποκτήσει πιο ενεργό ρόλο και συμμετοχή, έτσι ώστε το τραπεζικό σύστημα να αποκτήσει τον ρόλο του στην κοινωνία».

Πηγή: Euro2day