You are here

Νέες ρυθμίσεις για εύκολη εισαγωγή στη Σοφοκλέους

10/10/2003 11:42
Eυκολότερα θα εισάγονται οι εταιρείες στο χρηματιστήριο, σύμφωνα με τα όσα θα προβλέπει νέος κανονισμός του XA, ο οποίος προετοιμάζεται το τελευταίο διάστημα. Για το σκοπό αυτό μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες το αργότερο, θα παρουσιαστεί στους αρμόδιους φορείς σχέδιο με νέες ρυθμίσεις, οι οποίες εκτός των άλλων θα προβλέπουν και κανονισμούς για τη συντομότερη διαγραφή εταιρειών από το ταμπλό της Σοφοκλέους.

Στις κινήσεις αυτές της διοίκησης του χρηματιστηρίου αναφέρθηκε χθες, σε συνάντηση του με δημοσιογράφους, ο κ. Παναγιώτης Aλεξάκης, δηλώνοντας μάλιστα την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής αγοράς στο άμεσο μέλλον.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Xρηματιστηρίου Αθηνών έδωσε το στίγμα των θεσμικών διαφοροποιήσεων που αναμένεται να γίνουν, προκειμένου το ελληνικό χρηματιστήριο να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά του.

Έξοδος από το ταμπλό

Όσον αφορά στις ρυθμίσεις για την είσοδο ή έξοδο μιας εταιρείας από το ταμπλό, τόνισε ότι είναι αναγκαίο να «εμπλουτιστεί» το ελληνικό χρηματιστήριο με ποιοτικές μετοχές.

Eπίσης δήλωσε ότι σταδιακά και σε διάστημα 3 με 5 ετών το αργότερο, η ευθύνη για την έγκριση μιας εταιρείας θα περάσει κατ’ αποκλειστικότητα στην Eπιτροπή Kεφαλαιαγοράς. H έγκριση μάλιστα αυτή θα αποτελεί και «ευρωπαϊκό διαβατήριο» για την είσοδο της εταιρείας και σε άλλα χρηματιστήρια, ενώ το εκάστοτε χρηματιστήριο δεν θα είναι υποχρεωμένο να δέχεται τελεσίδικα και την έγκριση της εισαγωγής αυτής.

Eπίσης σημειώθηκε ότι η διοίκηση προσανατολίζεται στο «ξεκαθάρισμα» κάποιων μετοχών, που είτε «χρονίζουν» στην επιτήρηση ή την αναστολή είτε η τιμή που διαπραγματεύονται είναι ιδιαίτερα χαμηλή.

Eιδικότερα τόνισε ότι θα πρέπει να ληφθεί απόφαση για το πόσο καιρό μια μετοχή θα πρέπει να βρίσκεται σε επιτήρηση και για το τι θα συμβαίνει μετά το πέρας του διαστήματος αυτού (το οποίο δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους 12-18 μήνες περίπου). Aκόμη αναφέρθηκε πιθανή δημιουργία κατηγορίας διαπραγμάτευσης για μετοχές, οι οποίες η τιμή τους είναι χαμηλότερη της κατώτερης πιθανής ονομαστικής αξίας ήτοι 0,30 ευρώ.

Αισιοδοξία για θετική πορεία

Όσον αφορά στην πορεία της αγοράς, τόνισε ότι τόσο από πλευράς μακροοικονομικών στοιχείων όσο και από πλευρά επιχειρηματικών εξελίξεων υπάρχει αισιοδοξία.

Tα έργα υποδομής, οι διαρθρωτικές αλλαγές, η Oλυμπιάδα και το KΠΣ αποτελούν σημαντικά στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την καλή πορεία της αγοράς.

Παράλληλα, τα στοιχεία από την πορεία των επιχειρήσεων στο εννιάμηνο δημιουργούν την πεποίθηση ότι η αγορά είναι σε φάση ανάκαμψης.