You are here

Νέες τιμές-στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες από την KBW

09/06/2021 14:38

«Πολύ νωρίς για αισιοδοξία στις ελληνικές τράπεζες», επισημαίνει η Keefe, Bruyette & Wood (KBW), σε ένα «αυστηρό» report για τις εγχώριες τράπεζες. Οι αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις (DTCs) αντιπροσωπεύουν περίπου το 74% των εποπτικών κεφαλαίων και δεικτών CET1 FL (ή περίπου 60% σε phase-in) και το επίπεδο αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί μόλις οι μαζικές τιτλοποιήσεις NPEs ολοκληρωθούν.

Αν και άλλες τράπεζες της Νότιας Ευρώπης μοιράζονται το ίδιο ζήτημα, η κεφαλαιακή θέση των ελληνικών τραπεζών παρουσιάζει την υψηλότερη εξάρτηση από τα DTCs, επισημαίνει. Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες έχουν πιο αισιόδοξες προοπτικές για την εξέλιξη της ποιότητας του ενεργητικού τους, ενώ τα σχέδια μείωσης των NPEs βρίσκονται σε καλό δρόμο.

Η KBW προτείνει «ουδέτερη» σύσταση σε δύο τράπεζες και «υποαπόδοση» σε άλλες δύο ελληνικές τράπεζες και είναι με διαφορά ο πιο επιφυλακτικός επενδυτικός οίκος για τις εξελίξεις στις εγχώριες τράπεζες, αν και αυξάνει οριακά τις τιμές-στόχους της.

Η κορυφαία της επιλογή παραμένει η Eurobank από τον κλάδο, λόγω της σχετικής της δύναμης να διευρύνει την ικανότητα δημιουργίας κερδών και του αποτυπώματός της στο εξωτερικό, το οποίο πιστεύουν ότι έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης. Ο χαμηλότερος όγκος των προβλέψεων οδηγεί σε αύξηση των τιμών-στόχων κατά 7%, κατά μέσο όρο. Πιο συγκεκριμένα, συστήνει ουδέτερη σύσταση (market perform) για την Alpha BankΑΛΦΑ +1,30% και τη Eurobank και υποαπόδοση (underperform) για την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς.

Οι τιμές-στόχοι είναι 1 ευρώ για την Alpha Βank από 0,96 ευρώ πριν, 0,80 ευρώ Eurobank από 0,77 ευρώ προγενέστερα, 2,25 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα από 2,05 ευρώ πριν και τέλος 1,32 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς από 1,20 ευρώ στην προηγούμενη αναφορά της.

Η KBW «είδε» ένα μεικτό σύνολο αποτελεσμάτων αυτό το τρίμηνο, με την Αlpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς να αναφέρουν σημαντικές απώλειες ως αποτέλεσμα του εμπροσθοβαρούς σχηματισμού προβλέψεων που σχετίζονται με τις τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενης έκθεσης (NPEs). Τα βασικά έσοδα συνέχισαν να επωφελούνται από τις πιστωτικές διευκολύνσεις της ΕΚΤ και τη σταδιακή επαναλειτουργία της ελληνικής οικονομίας. Αν και οι δείκτες ποιότητας ενεργητικού παρέμειναν σε γενικές γραμμές αμετάβλητοι, οι οργανικές εισροές NPEs ξεπέρασαν τις εκροές για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, επισημαίνει η KBW. Ταυτόχρονα, επικαιροποιεί τις εκτιμήσεις της ώστε να αντανακλούν τις τελευταίες τριμηνιαίες τάσεις και επίσης προσαρμόζει τον αντίκτυπο από τις τιτλοποιήσεις NPEs. Διατηρεί τις συστάσεις αμετάβλητες παρά τις αλλαγές για όλα αυτά. Οι νέες εκτιμήσεις της KBW αντικατοπτρίζουν κυρίως τις τελευταίες τριμηνιαίες τάσεις και ένα χαμηλότερο κόστος κινδύνου. H εκτίμησή τους για τις προβλέψεις παραμένουν πάνω από το guidance που παρείχαν για τα επόμενα έτη οι διοικήσεις, ως αποτέλεσμα της πιο προσεκτικής στάσης όσον αφορά τον σχηματισμό νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Οι δείκτες ποιότητας ενεργητικού παρέμειναν σχετικά σταθεροί, ωστόσο θα πρέπει να δει μια ουσιαστική βελτίωση τα επόμενα δύο τρίμηνα, μόλις οι Αlpha Bank και Πειραιώς ολοκληρώσουν ορισμένες βασικές τιτλοποιήσεις. Αυτό θα επιτρέψει και στις δύο τράπεζες να μειώσουν τη διαφορά στην ποιότητα του ενεργητικού από τις άλλες δύο τράπεζες.

Αν και ο δρόμος προς μονοψήφιους δείκτες NPE είναι πλέον πολύ πιο ξεκάθαρος και εφικτός, η KBW διατηρεί την επιφυλακτική στάση της σχετικά με την πιθανή επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού, ως αποτέλεσμα της πανδημίας, την ελαφρά επιδείνωση των κεφαλαιακών δεικτών, ενώ και η ποιότητα παραμένει πηγή αβεβαιότητας. Οι δείκτες CET1 FL μειώθηκαν κατά -16 μονάδες βάσης (bps) στο τρίμηνο ή -22bps σε ετήσια βάση. Η πτώση αυτή θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη, αν εξαιρεθεί η ETE, η οποία ανέφερε αύξηση κατά +120bps από το προηγούμενο στο τρίμηνο.

Πηγή: Euro2day