You are here

Νέες τιμές-στόχοι για τις τράπεζες από την IBG

16/09/2019 12:16

Νέες, υψηλότερες τιμές-στόχους για τις τραπεζικές μετοχές δίνει η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος σε έκθεσή της στην οποία βελτιώνει τις προβλέψεις της για τον κλάδο, μετά και τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων εξαμήνου.

Ειδικότερα, η χρηματιστηριακή δίνει νέο στόχο για την Alpha Bank ΑΛΦΑ +1,81% στα 1,95 ευρώ από 1,52 ευρώ (περιθώριο ανόδου 18%), διατηρώντας σύσταση «αγοράς». Buy συστήνει η IBG και για τη Eurobank με την τιμή-στόχο να διαμορφώνεται στο 1,03 ευρώ από 0,76 ευρώ (περιθώριο 26%), αλλά και για την Εθνική, για την οποία ο νέος στόχος ανέρχεται στα 3,06 από 2,04 ευρώ (περιθώριο 19%). Η χρηματιστηριακή διατηρεί σύσταση «neutral» για την Πειραιώς, ανεβάζοντας το στόχο στα 3 ευρώ από 1,47 ευρώ (κοντά στην τρέχουσα τιμή στο ταμπλό).

Τα αποτελέσματα εξαμήνου

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των τραπεζών για το πρώτο εξάμηνο, η χρηματιστηριακή επικεντρώνεται στη δυναμική μείωση των κόκκινων ανοιγμάτων (ΝΡΕs) αλλά και στην οργανική βελτίωση που εμφανίζουν.

Επισημαίνει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους μέχρι το τέλος του έτους, καθώς θα πρέπει να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια κατά 16,8 δις. ευρώ.

Οι νέες προβλέψεις

Η χρηματιστηριακή αύξησε τις εκτιμήσεις της για το σύνολο της φετινής χρήσης, συμπεριλαμβάνοντας όλους τους έκτακτους παράγοντες και τα ισχυρά κέρδη από συναλλαγές.

Για την χρήση 2020-2021, προχωρά σε μια μέση μείωση των κερδών προ προβλέψεων κατά 4% κυρίως λόγω πιο συντηρητικών προβλέψεων όσον αφορά στα έσοδα από τόκους. Ωστόσο, αυξάνει τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη των τραπεζών λόγω της πιο αισιόδοξης στάσης της ως προς τις προβλέψεις.

Σε γενικές γραμμές, η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι η εικόνα για τον κλάδο δεν έχει αλλάξει για τον κλάδο, με τους βασικούς καταλύτες να παραμένουν η διαχείριση των NPEs και των προβλέψεων, η αποδοτικότητα και τα κεφάλαια.

Οι αποτιμήσεις

Παρά το πρόσφατο ράλι, οι μετοχές διαπραγματεύονται στις 0,2 – 0,6 φορές στη λογιστική τους αξία (TBV) για το 2019, με discount υψηλότερο του 30% έναντι των τραπεζών στην ευρωζώνη. Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι μπορεί να υπαρξει περαιτέρω επαναξιολόγηση, δεδομένης της μείωσης στο ρίσκο χώρας και του ράλι στα ομόλογα αλλά και των θετικών επιδόσεων στο εξάμηνο.

Πηγή: Euro2day