You are here

Nέο τοπίο για τις εισφορές 1,2 εκατ. επαγγελματιών

31/01/2023 08:03

Κατά 243 ευρώ το χρόνο επιβαρύνονται κατ’ ελάχιστον οι εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες που από την 1η Ιανουαρίου, ήτοι με τις πληρωμές του Φεβρουαρίου, θα κληθούν να καταβάλλουν στον ΕΦΚΑ αυξημένες εισφορές κατά 9,6%. Πρόκειται για τις εισφορές κύριας ασφάλισης, υγείας και επικούρισης ή και εφάπαξ (όπου προβλέπεται) για 1,2 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, οι οποίοι καλούνται να επιλέξουν νέα ασφαλιστική κατηγορία, έως τις 12 Φεβρουαρίου.

Ειδικά για την κύρια ασφάλιση και υγεία, οι εισφορές που περιλαμβάνονται σε έξι ασφαλιστικές κατηγορίες, ειδικά για κύρια ασφάλιση και υγεία, διαμορφώνονται από 240,25 ευρώ έως και 630,6 ευρώ το μήνα. Η επιβάρυνση μεγαλώνει, εφόσον οι επαγγελματίες ασφαλίζονται και για επικούριση ή και εφάπαξ.

Η απόφαση υπεγράφη χθες, από τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνο Τσακλόγλου, με βάση την πρόβλεψη του νόμου 4670/2020 που ορίζει την αναπροσαρμογή των εισφορών βάσει του πληθωρισμού (9,6%). Μάλιστα, και παρά τις αρχικές σκέψεις για πιθανή ελάφρυνση των μη μισθωτών, μεσούσης και της ενεργειακής κρίσης, στην απόφαση δεν γίνεται καμία αναφορά στην εισφορά 10 ευρώ που καλούνται να καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενοι υπέρ ανεργίας, η οποία παραμένει.

Έτσι ένας ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ που μέχρι πρότινος είχε επιλέξει την κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία και πλήρωνε 210 ευρώ, από τον Ιανουάριο 2023 (οι εισφορές Ιανουαρίου θα καταβληθούν εντός Φεβρουαρίου) κι έως το τέλος του έτους, θα πληρώνει 230,25 ευρώ για εισφορές κύριας ασφάλισης και υγείας, συν 10 ευρώ υπέρ του λογαριασμού Ανεργίας που διατηρείται στην Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης.

Να σημειωθεί ότι, την κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία είχε επιλέξει για το 2022 πάνω από το 80% των ελευθέρων επαγγελματιών, οι οποίοι εφόσον παραμείνουν σε αυτή, θα δουν τις εισφορές τους να αυξάνονται κατά 20 ευρώ. Βέβαια, η επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη, της τάξης των 35 ευρώ το μήνα στην περίπτωση επαγγελματιών που επιλέξουν την 3η κατηγορία, ή ακόμη και της τάξης των 54,6 ευρώ για την 6η και υψηλότερη κατηγορία.

Αντίστοιχα, κατά 9,6% αυξάνονται άλλωστε και οι εισφορές επικούρισης και εφάπαξ, με αποτέλεσμα μεγαλύτερη επιβάρυνση για τις επαγγελματικές ομάδες που προβλέπεται η ασφάλισή τους στους συγκεκριμένους κλάδους. Για παράδειγμα, οι εισφορές της 1ης από τις συνολικά 3 ασφαλιστικές κατηγορίες για επικούριση διαμορφώνονται σε 42,76 ευρώ το μήνα, ενώ η αντίστοιχη κατηγορία για εφάπαξ σε 28,51 ευρώ.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι νέες εισφορές ισχύουν από 1ης Ιανουαρίου 2023 και κλιμακώνονται σε έξι διαφορετικές κλάσεις. Οι ασφαλισμένοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ελεύθερα την κλάση των εισφορών που θα πληρώνουν. Παράλληλα, με απόφαση της Διοίκησης του ΕΦΚΑ παρατείνεται μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου 2023 η δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας.

Απαραίτητη χαρακτηρίζει με δήλωσή του μάλιστα την αύξηση των εισφορών ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου, προκειμένου «αφενός μεν οι συντάξεις των ελευθέρων επαγγελματιών να τους εξασφαλίζουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης στο μέλλον, αφετέρου δε να διατηρούνται οι δημοσιονομικές ισορροπίες με δεδομένη την αύξηση των συντάξεων που λαμβάνει χώρα μετά από 12 χρόνια».

Να σημειωθεί ότι, στο υπουργείο Εργασίας επισημαίνουν ως παράδοξο, το γεγονός ότι οι εισφορές για κύρια σύνταξη των αυτοαπασχολούμενων που επιλέγουν την πρώτη ασφαλιστική κατηγορία (περισσότεροι από 8 στους 10) είναι χαμηλότερες ακόμη και από εκείνες που καταβάλουν οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.

Συγκεκριμένα το 2022 η μηνιαία εισφορά για σύνταξη και υγεία για τους μη μισθωτούς στην πρώτη ασφαλιστική κατηγορία ήταν 210 ευρώ τον μήνα. Αντιστοίχως, οι εισφορές ενός μισθωτού που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, διαμορφώθηκαν πέρυσι (μετά τη διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού) σε 225,4 ευρώ τον μήνα (με αναγωγή για 14 μισθούς).

Πηγή: Euro2day