You are here

Νέος δείκτης εταιρικών ομολόγων από την Πειραιώς

22/01/2014 08:33
Νέο δείκτη εταιρικών ομολόγων εξέδωσε η Τράπεζα Πειραιώς. Με δεδομένη την έλλειψη ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα αλλά και τη γενικότερη τάση αναζήτησης εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης των μη-χρηματο­οικονομικών επιχειρήσεων εκτός του τραπεζικού συστήματος παρατηρείται ανοδική τάση στην έκδοση εταιρικών ομολόγων. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται ελληνικές εταιρείες με διεθνή προσανατολισμό. Εκμεταλλευόμενες τη γενικότερη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και ειδικότερα το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών, οι ελληνικές επιχειρήσεις εξέδωσαν 6 νέα εταιρικά ομόλογα κατά τη διάρκεια του 2013, συνολικού ύψους 2,85 δισ. ευρώ.

Παρά το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον, δεν έχει υπάρξει έως τώρα ένας δείκτης που να αντανακλά τις συνολικές μεταβολές και αποδόσεις σε αυτό το εκκολαπτόμενο τμήμα της αγοράς. Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει ο Δείκτης Ελληνικών Εταιρικών Ομολόγων, ο οποίος αντανακλά τις τιμές δώδεκα βασικών εταιρικών ομολόγων που έχουν εκδοθεί από οκτώ ελληνικές εταιρείες. Η εξέλιξη του δείκτη και η αντιπαραβολή του με τον Ευρωπαϊκό Δείκτη Εταιρικών Ομολόγων Υψηλής Απόδοσης (Bloomberg EUR High Yield Corporate Bond Index) είναι ενδεικτική των εξελίξεων τόσο στην ελληνική οικονομία όσο και για τη διάθεση των διεθνών επενδυτών να λάβουν ελληνικό ρίσκο. Ο δείκτης από τη δημιουργία του στις 2/1/2013 έως τα τέλη του 2013, αυξήθηκε από 100 μονάδες σε 115,14 μονάδες προσφέροντας συνολική απόδοση 15,1% έναντι 7,9% του ευρωπαϊκού δείκτη.

Οι νέες εκδόσεις θα γίνουν στα νέα χαμηλότερα επίπεδα επιτοκίων, μειώνοντας σημαντικά το χρηματοοικονομικό κόστος των ελληνικών επιχειρήσεων, γεγονός που θα επιτρέψει τους πόρους που αντλούν οι επιχειρήσεις να τους χρησιμοποιήσουν όχι μόνο για την αναχρηματοδότηση παλαιών δανείων αλλά και για τη χρηματοδότηση νέων επενδυτικών σχεδίων. Το βασικό κριτήριο της επιλογής των ομολόγων είναι η έκδοσή τους από ελληνικές εταιρείες, οι οποίες μπορούν να είναι είτε ιδιωτικές είτε εισηγμένες στην Ελλάδα ή σε άλλη χώρα. Επιπλέον, οι ομολογίες πρέπει να έχουν εκδοθεί σε κοινό νόμισμα, το οποίο στον Δείκτη Ελληνικών Εταιρικών Ομολόγων είναι το ευρώ.