You are here

Νοικοκυριά: Κλείνουν το 2022 με έξτρα καταθέσεις €3 δισ.

30/12/2022 14:47

Πάνω από τρία δισ. ευρώ πρόσθεσαν τα ελληνικά νοικοκυριά στις τραπεζικές τους καταθέσεις μέσα στο 2023, καθώς το σχετικό ποσό διαμορφώθηκε ήδη στα 3,19 δις στα τέλη Νοεμβρίου, ενώ ο Δεκέμβριος αποτελεί παραδοσιακά μήνα αύξησης των αποταμιεύσεων λόγω και του 13ου μισθού που εισπράττουν οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα.

Το ποσό αυτό μάλιστα θα μπορούσε να έχει κυμανθεί σε ακόμη πιο υψηλά επίπεδα, σε περίπτωση που οι τράπεζες δεν ενέτειναν τις προσπάθειές τους κατά το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου να μεταφέρουν καταθέσεις των πελατών τους σε μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων συνεργαζόμενων ΑΕΔΑΚ. Χαρακτηριστική -μεταξύ άλλων- ήταν η κίνηση της Τράπεζας ΠειραιώςΠΕΙΡ +2,00% το Νοέμβριο και της Εθνικής το Δεκέμβριο να λανσάρουν Ομολογιακά Αμοιβαία Κεφάλαια πενταετούς διάρκειας με ετήσια διανομή μερίσματος προκειμένου να επιτύχουν τον προαναφερόμενο στόχο.

Η κίνηση αυτή των τραπεζών οφείλεται στο ότι υπάρχει σήμερα μεγάλο πλεόνασμα καταθέσεων (ο δείκτης καταθέσεων προς χορηγήσεις κυμαίνεται μόλις γύρω στο 70%), καθώς και στο ότι η μεταφορά πόρων από τις αποταμιεύσεις σε μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων αποφέρει έσοδα από προμήθειες στους χρηματοπιστωτικούς Ομίλους.

Κύκλοι επίσης προσκείμενοι στους χώρους του asset management και των ασφαλιστικών εταιρειών τονίζουν πως από την έναρξη της πανδημίας (τέλος 2019) έως και το Νοέμβριο του 2022 τα νοικοκυριά έχουν ανεβάσει τις καταθέσεις τους στις ελληνικές τράπεζες κατά 21,5 εκατ. ευρώ, άρα υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης των εργασιών τους σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης και αξιοποίησης των παραπάνω ποσών.

Γενικότερα, οι καταθέσεις των νοικοκυριών στις ελληνικές τράπεζες (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα) γνώρισαν το χαμηλότερο σημείο των τελευταίων είκοσι ετών το έτος 2016 (εποχή μετά την επιβολή των capital controls), ωστόσο έκτοτε έχουν αυξηθεί από τα 100,77 στα 138,24 δισ. ευρώ, με ένα τμήμα αυτών να αποτελεί επανατοποθέτηση στα γκισέ από χρήματα που είχαν φύγει υπό το φόβο του GREXIT στο εξωτερικό, ή είχαν «κρυφτεί» σε θυρίδες και… στρώματα.

Πηγή: Euro2day