You are here

Το νομοσχέδιο για την ενέργεια που κατατέθηκε στη Βουλή

09/07/2003 11:36
Δεν θα μπορεί να κατασκευάζει νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής μέχρι την 1η Ιουλίου 2007, εκτός κι αν αποσύρεται από παλαιότερες, ίσης ισχύος, οι οποίες θα περνούν στη δικαιοδοσία του Διαχειριστή του Συστήματος, σύμφωνα με το τροποποιημένο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την παραπέρα απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που κατατέθηκε στη Βουλή.

Επίσης, άμεσα θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για την εγκατάσταση -δημιουργία μονάδων, συνολικής ισχύος 900MW.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, ο Διαχειριστής του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) θα συνάπτει συμβάσεις ισχύος με ιδιώτες προκειμένου έναντι ανταλλάγματος να παρέχουν σε μελλοντικό χρόνο διαθεσιμότητα ηλεκτρικής ισχύος.

Δηλαδή όσοι ιδιώτες προκρίνονται στους διαγωνισμούς για την κατασκευή νέων μονάδων θα προπληρώνονται από ΔΕΣΜΗΕ, με αποτέλεσμα να επιλύνεται το σημαντικό πρόβλημα της χρηματοδότησης των επενδύσεων τους.

Στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι οι ανάγκες σε ισχύ και συνεπώς οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την κατασκευή νέων μονάδων θα καθορίζονται από ειδική μελέτη του ΔΕΣΜΗΕ, της ΡΑΕ και η οποία θα εγκρίνεται από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Η πρώτη διαγωνιστική διαδικασία θα είναι για την εγκατάσταση 900MW, κάτι που σημαίνει ότι θα προκριθούν τρεις ιδιωτικές μονάδες.

Στους διαγωνισμούς της πρώτης εφαρμογής που θα διενεργεί ο ΔΕΣΜΗΕ για μονάδες που θα εντάσσονται στο σύστημα μέχρι την 1/7/2007 δεν θα συμμετέχει η ΔΕΗ και μετά από αυτή την ημερομηνία δεν επιτρέπεται παραγωγός να συνάπτει νέες συμβάσεις με το ΔΕΣΜΗΕ για ισχύ άνω του 50% του συνολικού μεγέθους των κατ’ έτος συναπτομένων προσθέτων συμβάσεων ισχύος παραγωγής.

Στη ΔΕΗ βάσει του νόμου θα χορηγείται άδεια παραγωγής για την ανανέωση παλαιών μονάδων μέχρι 1600MW, ενώ οι παλαιές μονάδες παραμένουν σε ψυχρή εφεδρεία και περιέρχονται στο Διαχειριστή του Συστήματος.

Σε ό,τι αφορά τους κατόχους αδειών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, στο παρόν νομοσχέδιο δεν αναφέρεται ότι μπορούν να προχωρήσουν σε εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που ρητά αναφερόταν στο προηγούμενο.

Τέλος, η ΔΕΗ Α.Ε. παρακαλεί το καταναλωτικό κοινό να περιορίσει κατά το δυνατό την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στις ώρες αιχμής 12:00 – 15:00 στις 9 και 10 Ιουλίου προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα ηλεκτροδότησης που μπορεί να ανακύψουν λόγω της εξαγγελθείσας 48ωρης απεργίας της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ τις ημέρες αυτές.