You are here

Ντομπρόβσκις: Δεν βλέπω εκτροχιασμούς λόγω εκλογών

16/11/2018 09:53

Λίγο πριν από τις τελικές αποφάσεις για τον ελληνικό προϋπολογισμό, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόβσκις μιλάει αποκλειστικά στο Euro2day.gr και ξεκαθαρίζει το τοπίο για τις συντάξεις, το πακέτο εξαγγελιών Τσίπρα, τις εκλογές, τι θα γίνει σε περίπτωση αλλαγής κυβέρνησης, αλλά και τι θα λέει η πρώτη έκθεση προόδου στη μεταμνημόνιο εποχή, που θα δημοσιευθεί στις 21 Νοεμβρίου.

Ο κ. Ντομπρόβσκις τονίζει ότι η Ελλάδα υπεραποδίδει όχι μόνο στο δημοσιονομικό σκέλος αλλά και στο οικονομικό και θεωρεί ότι αυτή τη φορά δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις στις υλοποιήσεις των στόχων, λόγω των εθνικών εκλογών. Ξεκαθαρίζει επίσης ότι καμία κυβέρνηση, είτε παραμείνει η σημερινή είτε αλλάξει, δεν μπορεί να πισωγυρίσει αλλά υπογραμμίζει ότι θα μπορεί να διαχειριστεί τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται από το υπερπλεόνασμα.

Τονίζει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να βρει το σωστό μείγμα μέτρων, ώστε να χρησιμοποιηθεί καλύτερα το υπερπλεόνασμα, ενώ «κλείνει το μάτι» αφήνοντας να εννοηθεί ότι η πρώτη έκθεση προόδου θα είναι θετική.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή μετάδοση της ιταλικής «κρίσης» και την ανάγκη να απαντήσει έγκαιρα η ΕΕ σε τέτοια περίπτωση.

Χθες, στο EuroWorking Group, οι πληροφορίες του Euro2day.gr ανέφεραν ότι δεν υπήρξαν αντιστάσεις στο θέμα των συντάξεων, αν και ένας εκ των συμμετεχόντων σημείωσε με σκεπτικισμό ότι «γενικά δεν μίλησε κανείς». Αυτό μπορεί να ερμηνευτεί και ως συμφωνία αλλά και ως αποφυγή δέσμευσης. Ετσι, μέχρι τη Δευτέρα -αν και η Ελλάδα δεν είναι στην ατζέντα του Eurogroup- θα ακολουθηθεί η λεγόμενη σιωπηλή διαδικασία (silent procedure) και εάν υπάρχει κάποια αντίδραση, θα πρέπει να τεθεί. Θα ακολουθήσει άλλο ένα EwG μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης προόδου στις 21 Νοεμβρίου και η τελική επικύρωση των προϋπολογισμών θα γίνει στο Eurogroup στις 3 Δεκεμβρίου.

Ακολουθεί όλη η συνέντευξη του Β. Ντομπρόβσκις:

Κύριε αντιπρόεδρε, όσον αφορά στις συντάξεις, οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν δείχνουν ότι η Ελλάδα θα υπεραποδώσει στο πρωτογενές πλεόνασμα, γεγονός που της δίνει τη δυνατότητα και να μην κόψει τις συντάξεις και να εφαρμόσει το πακέτο Τσίπρα που ανακοινώθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ισχύει αυτό το σενάριο;

Είμαστε σε συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές. Αυτή είναι επίσης συζήτηση και για τους πιστωτές της Ελλάδας και των χωρών της ευρωζώνης. Οντως βλέπουμε ότι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος διαθέσιμος και ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να μπορεί να φέρει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, συνεπώς οι συζητήσεις τώρα επικεντρώνονται στο πώς θα χρησιμοποιηθεί αυτός ο δημοσιονομικός χώρος.

Θεωρούμε ότι αυτό πρέπει να γίνει σε συνεργασία με τους πιστωτές, γιατί, όπως γνωρίζετε, τα μέτρα για το χρέος εφαρμόζονται υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική και δεν θα υπάρξει πισωγύρισμα στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Συνεπώς είναι σημαντικό η συζήτηση να γίνει με τους πιστωτές και με συντονισμένο τρόπο.

Ποια είναι η εκτίμηση της Κομισιόν;

Η Κομισιόν είναι ανοικτή σε αυτή τη συζήτηση με την Ελλάδα, ώστε να βρεθεί λύση. Οπως είπα, υπάρχει κάποιος δημοσιονομικός χώρος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Το ερώτημα είναι ποιο θα είναι το ακριβές μείγμα μέτρων, ώστε να χρησιμοποιηθεί πιο αποτελεσματικά αυτός ο χώρος.

Τι θα λέει η πρώτη αξιολόγηση στη μετά προγράμματος εποχή; Εχετε κάποια ένδειξη;

Θα κάνουμε την αξιολόγηση μαζί με το φθινοπωρινό ευρωπαϊκό εξάμηνο, δηλαδή στις 21 Νοεμβρίου. Δεν μπορώ από τώρα να προεξοφλήσω το περιεχόμενο της έκθεσης, όμως, απ’ ότ,ι βλέπουμε ήδη από τις φθινοπωρινές προβλέψεις, η Ελλάδα υπεραποδίδει στους δημοσιονομικούς στόχους, όπως και τα προηγούμενα χρόνια. Ετσι οι εξελίξεις αυτές δείχνουν θετικές στο δημοσιονομικό σκέλος αλλά και ως προς την οικονομική ανάκαμψη της χώρας, η οποία συνεχίζεται.

Θεωρείτε ότι οι εθνικές εκλογές του 2019 θα μπορούσαν να εμποδίσουν την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων;

Ξέρετε, έχουμε ερωτηθεί τόσες πολλές φορές για όλες τις πιθανές εκλογές σε όλα τα κράτη-μέλη και αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι η ΕΕ είναι μια ένωση 28 δημοκρατιών και πάντα υπάρχουν εκλογές κάπου! Δεν βλέπουμε τις εκλογές ως εμπόδιο στις οικονομικές εξελίξεις των κρατών-μελών!

Υπάρχει όμως προϊστορία στην Ελλάδα... όπου περίπου ένα χρόνο πριν τις εκλογές τίποτα δεν εφαρμόζεται, ανεξάρτητα με το ποιος κυβερνά.

Αυτό που τώρα βλέπουμε και από τη δουλειά που γίνεται για τον προϋπολογισμό του επόμενου χρόνου, που ετοιμάζεται, είναι ότι διατηρείται η συμφωνία για τους δημοσιονομικούς στόχους του μεταμνηνονιακού προγράμματος.

Εάν αλλάξει η κυβέρνηση, θα μπορέσει να επαναδιαπραγματευθεί ή να ακυρώσει μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί και αποφασιστεί;

Αυτό που έχω πει είναι ότι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος και είμαστε ανοικτοί σε συζητήσεις για το πώς θα χρησιμοποιηθεί. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για πολιτικά κόμματα τώρα, αλλά αυτό ισχύει για την παρούσα κυβέρνηση και θα ισχύει και για μια πιθανή επόμενη κυβέρνηση, ανεξάρτητα με το πώς θα είναι η σύστασή της.

Ναι αλλά μια νέα κυβέρνηση θα μπορέσει να πάει πίσω και να ισχυριστεί ότι καθώς δεν ψήφισε κάποια μέτρα, δεν θα τα εφαρμόσει;

Κανονικά συμβουλεύουμε κυβερνήσεις ενάντια στα πισωγυρίσματα δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων. Αυτή τη συζήτηση την είχαμε και με άλλες κυβερνήσεις χωρών-μελών.

Ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ έγραψε ένα βιβλίο στο οποίο ανέφερε ότι κάποια μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα ήταν λάθος και ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα ελάφρυνση χρέους τα επόμενα χρόνια. Αυτό πιστεύει και το ΔΝΤ και η ΕΚΤ. Ποια είναι η στάση της Κομισιόν;

Τα μέτρα του χρέους για την Ελλάδα έχουν ήδη συμφωνηθεί. Εάν η δημοσιονομική πολιτική της Ελλάδας είναι εντός στόχων, αυτά τα μέτρα θα εφαρμοστούν. Και αυτά τα μέτρα είναι βασισμένα πάνω στη βιωσιμότητα του χρέους, που αναφέρει ότι το χρέος θα είναι βιώσιμο. Υπάρχει επίσης μηχανισμός για το πώς αυτά τα μέτρα μπορεί να αναπροσαρμοστούν, εάν υπάρχει ανάγκη.

Υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης (spillover) εάν συνεχιστεί η ιταλική κρίση;

Μέχρι τώρα η εξάπλωση έχει περιοριστεί, όμως την παρακολουθούμε στενά, γιατί είναι αλήθεια ότι στην ευρωζώνη ό,τι συμβαίνει σε μια χώρα έχει επιπτώσεις στις άλλες. Ετσι πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε, εάν καταστεί ανάγκη.

Πηγή: Euro2day