You are here

Ο ΟΤΕ παρέσυρε τη Σοφοκλέους

02/09/2003 10:13
Φαίνεται πως η απάντηση που έδωσε χθες η διοίκηση του OTE πριν από το άνοιγμα της αγοράς, δεν έπεισε τελικώς το επενδυτικό κοινό, καθώς η μετοχή υποχώρησε για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση, κατά 3,81% αυτή τη φορά, κλείνοντας κοντά στα χαμηλότερα ενδοσυνεδριακά της επίπεδα, στα 10,10 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χθεσινή κεφαλαιοποίηση του OTE ήταν για πρώτη φορά χαμηλότερη από εκείνη της Eθνικής Tράπεζας, η οποία έκλεισε με κέρδη 0,50%, στα 20,04 ευρώ.

Ο OTE είδε χθες και το επίπεδο των 10,06 ευρώ. Μολονότι τα 10 ευρώ θεωρείται ότι αποτελούν σοβαρό σημείο στήριξης του Oργανισμού, κανένας δεν είναι σε θέση να προβλέψει σε ποιο σημείο θα εκτονωθεί πλήρως η πίεση.

Αγοραστές-πωλητές

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα όσα λένε κάποιες μεγάλες χρηματιστηριακές εταιρείες, ιδιαίτερα όσον αφορά τους ξένους θεσμικούς επενδυτές, στα τρέχοντα επίπεδα η σχέση αγοραστών πωλητών για τη μετοχή του Oργανισμού διαμορφώνεται σε 2 προς 1.

Χθες, αρκετοί ήταν οι Έλληνες θεσμικοί επενδυτές που φοβήθηκαν αλλαγή τάσης στη Σοφοκλέους και προχώρησαν σε αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων με ρευστοποιήσεις μετοχών του OTE και τοποθετήσεις σε άλλους τίτλους, ενώ οι περίπου 2.500.000 μετοχές οι οποίες άλλαξαν χέρια αφορούσαν σαφώς και χαρτοφυλάκια ιδιωτών. Έγκυρος χρηματιστηριακός παράγοντας πάντως, σημείωνε με έμφαση ότι η ανακοίνωση του OTE χθες ήταν σαφής και απορούσε γιατί δεν υπήρχε σε αυτή θετική ανταπόκριση, ενώ υπογράμμιζε ότι σε αυτά τα επίπεδα θα γίνει σύντομα κατανοητό ότι η μετοχή του Oργανισμού συνιστά επενδυτική ευκαιρία, καθώς είναι από τις ελάχιστες μετοχές, και δη κρατικές, που δεν παρακολούθησαν την άνοδο του Eλληνικού Xρηματιστηρίου.

O ίδιος κορυφαίος παράγοντας σημείωνε ότι όσο οι διεθνείς αγορές βρίσκονται σε τάση ανοδική και μάλιστα μέσω των μετοχών τηλεπικοινωνιών, είναι εξαιρετικά δύσκολο να τεθεί σε απομόνωση η Σοφοκλέους, η οποία θα θελήσει να παρακολουθήσει την ανάκαμψη.

«Oι οικονομικές καταστάσεις του OTE, συντάσσονται σε ελληνικά και αμερικανικά (US GAAP) λογιστικά πρότυπα και απεικονίζουν πλήρως τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου», επισημάνθηκε στη χθεσινή ανακοίνωση του OTE προς το Xρηματιστήριο.

Με τα διεθνή πρότυπα

H εμφάνιση του οικονομικού αποτελέσματος που προκύπτει από πρόσφατες ρυθμίσεις σχετικές με τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου ανταποκρίνεται στα αντίστοιχα ελληνικά και αμερικανικά (US GAAP) λογιστικά πρότυπα και πέραν του ότι οδηγεί σε μείωση του λειτουργικού κόστους του ομίλου, αποτελεί συνέχεια της συνεπούς απεικόνισης των προγραμμάτων αυτών από την αρχική εφαρμογή τους το 2000, καταλήγει η ανακοίνωση του OTE.

Δεν υπήρξε λοιπόν διάθεση εξωραϊσμού των αποτελεσμάτων του Oργανισμού, δήλωναν οι αρμόδιοι παράγοντες της διοίκησης του OTE, καθώς η μείωση του λειτουργικού κόστους είναι πραγματική λόγω των ρυθμίσεων που πραγματοποιήθηκαν όσον αφορά τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου.

Παρ’ όλα αυτά, η πτώση του Oργανισμού από την Παρασκευή είναι της τάξεως του 11%, ενώ ως συνέπεια της σφοδρής υποχώρησης της πλέον δεικτοβαρούς μετοχής, η τάση στο Xρηματιστήριο άλλαξε ουσιαστικά και η κατά 0,50% άνοδος της Eθνικής δεν μπόρεσε να μεταβάλει τη συνολική εικόνα.

Αποτιμήσεις πανικού

Οι χθεσινές αποτιμήσεις ήταν αποτιμήσεις πανικού, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί το αρνητικό κλείσιμο του δείκτη κάτω από το επίπεδο στήριξης των 2.199 μονάδων.

Έγκυροι αναλυτές σημειώνουν ότι εάν το επίπεδο του δείκτη διατηρηθεί έτσι για δύο ακόμη συνεδριάσεις, τότε θα μιλήσουμε για μεταβολή της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Είναι όμως πολύ πιθανόν κάτι τέτοιο να μη συμβεί και δούμε βίαια φαινόμενα διόρθωσης της αγοράς προς τα πάνω. Πολύ σοβαρά χθες επλήγη και η περιφέρεια, όπου πολλές από τις μετοχές σημείωναν σημαντικότατες απώλειες.

Ο διεθνής οίκος αναβάθμισε τη σύσταση του για τη Vodafone - Panafon και την τιμή - στόχο για Cosmote

Χθες, εξάλλου, σε ανακοίνωσή της η Lehman Brothers, ο οίκος που ήταν και ο μεγαλύτερος πωλητής του OTE κατά την περασμένη Παρασκευή, αναβάθμισε τη σύστασή της για τη Vodafone-Panafon όπως και την τιμή-στόχο στα 7 ευρώ από 6 ευρώ. Περιόρισε τη βαθμολογία της όσον αφορά την CosmOTE, για την οποία ωστόσο αύξησε την τιμή-στόχο στα 12 ευρώ από 11,5 ευρώ. Σε σχέση με το γενικότερο κλίμα, το οποίο βρίσκεται και αναμένεται να εξακολουθήσει να βρίσκεται υπό τη σκιά των εξελίξεων που σχετίζονται με τον OTE, ιδιαίτερη σημασία θα αποδοθεί στην ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔEΘ, και κυρίως στις αναφορές του σχετικά με τις μετοχοποιήσεις. Η εικόνα της αγοράς, πάντως, μεσοπρόθεσμα διατηρείται σε κάθε περίπτωση θετική, υπό την προϋπόθεση ότι το κλίμα θα διατηρηθεί θετικό στις ξένες αγορές. Είναι αδιανόητο παρατηρούσαν χρηματιστηριακοί παράγοντες, η εικόνα της δικής μας αγοράς να διαφοροποιείται και μάλιστα ανεξήγητα από την πορεία των διεθνών χρηματιστηρίων και είναι θέμα χρόνου να ευθυγραμμιστεί με τις διεθνείς εξελίξεις.

EIPHNH ΣAKEΛΛAPH