You are here

O Τσίπρας ευχαριστεί Μενέντεζ για το ρόλο του στις προώθηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων

24/04/2019 06:45

Συνάντηση πραγματοποίησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Αμερικανό Γερουσιαστή του Δημοκρατικού Κόμματος Ρόμπερτ Μενέντεζ, το απόγευμα της, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Υποδεχόμενος τον κ. Μενέντεζ, ο κ. Τσίπρας τον ευχαρίστησε για τον ρόλο που έχει διαδραματίσει στην προώθηση των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων, καθώς και για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει υπέρ της Ελλάδας και της Κύπρου, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών.

Επίκεντρο της συνάντησης αποτέλεσε το διακομματικό νομοσχέδιο που προωθείται στο αμερικανικό Κογκρέσο, με πρωτοβουλία του ίδιου του κ. Μενέντεζ και του γερουσιαστή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Μάρκο Ρούμπιο, το οποίο επικεντρώνεται σε ζητήματα ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, στην καταγραφή των τουρκικών παραβιάσεων στον ελληνικό εναέριο χώρο και την κυπριακή ΑΟΖ, καθώς και στην προώθηση της εταιρικής σχέσης σε θέματα ενέργειας στην περιοχή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Έλληνα Πρωθυπουργού, στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκε η συνεχής εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης της Ελλάδας με τις ΗΠΑ στους τομείς της ασφάλειας, της άμυνας, της οικονομίας και της προσέλκυσης επενδύσεων, με ειδική αναφορά στις διεργασίες θεσμικής αναβάθμισης αυτής της σχέσης μέσα από την έναρξη του στρατηγικού διαλόγου, που εκκίνησε τον Δεκέμβριο του 2018 στην Ελλάδα.

Επιπλέον, συζητήθηκαν οι αλλαγές στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής και ο κομβικός ρόλος της Ελλάδας στις εν λόγω εξελίξεις, η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και του τριγώνου Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, καθώς και η συνεργασία με την Αίγυπτο.

Εκτενώς συζητήθηκε και το ζήτημα του ρόλου της Τουρκίας στην περιοχή, καθώς και η ανάγκη να υπάρξει εκ μέρους της γείτονος χώρας σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ.

Από την πλευρά του, ο κ. Μενέντεζ τόνισε τη σημασία της συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ τόσο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, όσο και διμερώς. Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα διαδραματίζει ρόλο διασφάλισης της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή, συγχαίροντας παράλληλα τον Έλληνα Πρωθυπουργό για τη σύναψη της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, συμβάλλει στην ενίσχυση της σταθερότητας και της ανάπτυξης στη Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη.

ΚΥΠΕ