You are here

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επαίνεσε τις προσπάθειες του πιο φτωχού τμήματος του ελληνικού λαού

14/07/2017 06:55
Φόρο τιμής στον ελληνικό λαό, ιδίως στα φτωχότερα στρώματά του, απέτισε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, για «τις τεράστιες προσπάθειες που κατέβαλε», προκειμένου να βγει τώρα η χώρα από το καθεστώς του υπερβολικού ελλείμματος.

Ο Λουξεμβούργιος πολιτικός αναγορεύτηκε σήμερα σε επίτιμο διδάκτορα της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Εκεί, πραγματοποιήθηκε σήμερα και η 1η Τριμερής Σύνοδος Ελλάδας – Σερβίας – Βουλγαρίας, στο περιθώριο της οποίας έγινε και η συνάντηση του κ. Γιούνκερ με τον κ. Τσίπρα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε «σημαντικό μήνυμα» την ανακοίνωση της Κομισιόν για τερματισμό της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, και υπενθύμισε στον Ευρωπαίο αξιωματούχο ότι η διαδικασία αυτή κινήθηκε το 2009, όταν το ελληνικό έλλειμμα έφτασε το 15,1% του ΑΕΠ. Τώρα, είπε, βρίσκεται στο 1,2%, ενώ οι προβλέψεις για το 2018 είναι πολύ αισιόδοξες.

«Όταν πρωτοσυναντηθήκαμε στα τέλη του 2015, το έλλειμμα κινούνταν στο επίπεδο του 5,1%, είχε ακολουθήσει πτωτική πορεία. Πλέον, ναι, η χώρα σας βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αποφασίσαμε χθες στη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής, παύση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος. Το είχαμε υποσχεθεί, άλλωστε, και έφτασε η στιγμή να εκπληρώσουμε την υπόσχεσή μας. Οφείλω έναν φόρο τιμής στον ελληνικό λαό, ιδίως στα φτωχότερα μέρη της κοινωνίας που έχουν υποφέρει πολύ περισσότερο από τους λοιπούς. Ο μέσος πολίτης έχει καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες. Οφείλω αυτό να το αναγνωρίσω στον ελληνικό πληθυσμό», απάντησε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.