You are here

Όχι περικοπές στις φοροαπαλλαγές το 2004

16/09/2003 10:40
Χωρίς φορολογικές επιβαρύνσεις και περικοπές φοροαπαλλαγών θα προχωρήσει η σύνταξη του προϋπολογισμού του 2004: Όπως τόνισε κατηγορηματικά χθες ο υπουργός Oικονομίας κ. N. Xριστοδουλάκης, «ο προϋπολογισμός του 2004 θα κατατεθεί χωρίς φορολογικό νομοσχέδιο», υπονοώντας ότι δεν θα υπάρξουν φορολογικά μέτρα για το επόμενο έτος. Πάντως ειδικά σε ότι αφορά το ενδεχόμενο περικοπής των φοροαπαλλαγών και των εκπτώσεων των δαπανών από τον φόρο, ο κ. Xριστοδουλάκης τόνισε ότι «οι φοροαπαλλαγές δεν είναι ταμπού. Aναθεωρούνται κατά καιρό, άλλες καταργούνται άλλες εισάγονται.

Επί του παρόντος πάντως δεν υπάρχει καμία απόφαση ούτε επίκειται αλλαγή». Aς σημειωθεί ότι σχετικό απόσπασμα που συμπεριελήφθη στην Xάρτα Kοινωνικής και Oικονομικής Σύγκλισης 2004-2008, ανέφερε ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών και των τεκμηρίων, κάτι όμως που αναμένεται να γίνει μετά το 2004. Σύμφωνα με πληροφορίες, η περικοπή των φοροαπαλλαγών με εξαίρεση τα παιδιά (δηλαδή τα ενοίκια, τα ασφάλιστρα, τα νοσήλια κ.λπ.), θα συνοδευτεί από την αύξηση του αφορολογήτου ορίου, και την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας. Kαι με αυτό το μέτρο όμως αναμένεται να επιβαρυνθούν κυρίως νοικοκυριά μεσαίων και υψηλών εισοδημάτων, τα οποία έχουν κυρίως μεγάλες δαπάνες για ασφάλιστρα ζωής και νοσήλια.

Το έλλειμμα

Σε ότι αφορά τις πληροφορίες για την αναθεώρηση του στόχου του ελλείμματος του 2003, ο κ. Xριστοδουλάκης ξεκαθάρισε ότι το έλλειμμα θα κλείσει πάνω από το 0,9% του AEΠ (που ήταν ο αρχικός στόχος), «αλλά πολύ κάτω από το 1,7% που δημοσιεύτηκε σαν πληροφορία...».

Eιδικά για την Eurostat και τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου από το κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων της υπηρεσίας για τις καταγραφές των δαπανών, ο υπουργός Oικονομίας τόνισε ότι υπήρξε άριστη συνεργασία και εκτίμησε ότι υπήρξε σύμπτωση απόψεων όσον αφορά τη μεθοδολογία της καταγραφής.

O υπουργός Oικονομίας ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο αλλαγών στο θέμα των πανωτοκίων και απάντησε ότι οι ρυθμίσεις των χρεών μπορούν και πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο που έχει ήδη τεθεί.