You are here

Οι 4 πρώτες συμβάσεις χρηματοδότησης επιχειρήσεων από το Επενδυτικό Ταμείο

23/12/2014 08:12
Της Μανταλένας Πίου

Οι τέσσερις πρώτες δανειακές συμβάσεις του Ταμείου Χρηματοδότησης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων υπογράφηκαν χθες, περίπου επτά μήνες μετά την ίδρυση του Ταμείου. Ωστόσο, η αγορά έχει παγώσει τις τελευταίες ημέρες, με τους επενδυτές να κρατούν στάση αναμονής, όπως δήλωσε χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης.

Το Ταμείο Χρηματοδότησης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων είναι το πρώτο από τα τρία υπο-ταμεία του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου (ΕΕΤ), το οποίο τίθεται σε λειτουργία.

«Στην πράξη και όχι στα λόγια ανασυγκροτούμε τον παραγωγικό ιστό», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στον χαιρετισμό που απηύθυνε σε εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε χθες για την έναρξη λειτουργίας του ταμείου. Ο πρωθυπουργός απέφυγε να αναφερθεί στις πολιτικές εξελίξεις. «Κάνουμε ένα μεγάλο βήμα προς τα μπροστά, για να αλλάξουμε σελίδα και να αποκτήσουμε δικαίωμα στη βιώσιμη ανάπτυξη», δήλωσε ο κ. Σαμαράς.

Οι πρώτες τέσσερις επιχειρήσεις, που υπέγραψαν χθες τις συμβάσεις με το ταμείο και τις συνεργαζόμενες τράπεζες Πειραιώς και Eurobank, είναι η εταιρεία Realize από τον τομέα της τεχνολογίας, η γαλακτοβιομηχανία ΔΕΛΦΟΙ, η βιομηχανία φυτοφαρμάκων ΕΛΑΝΚΟ και η αγροτουριστική Αμπελώνες Βαλάμπους, που δραστηριοποιείται στη Σαντορίνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ύψος των δανείων κυμαίνεται από 300.000 ως 500.000 ευρώ, ενώ τα επιτόκια είναι κάτω του 2%. Τα τρία από τα τέσσερα δάνεια αφορούν κεφάλαια κίνησης και το ένα αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανείου.

Για τη λειτουργία του Ταμείου έχουν συγκεντρωθεί κεφάλαια ύψους 200 εκατ. ευρώ, τα οποία θα έχουν διοχετευτεί στην αγορά ως το τέλος Φεβρουαρίου 2015, εκτιμούν στελέχη του ΕΕΤ.

Μακροπρόθεσμα δάνεια

Για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του συγκεκριμένου fund οι δύο συνεργαζόμενες τράπεζες, η Πειραιώς και η Eurobank, θα λάβουν μακροπρόθεσμα δανειακά κεφάλαια με ανακυκλούμενες πιστώσεις, καθώς τα δάνεια που θα εξοφλούν οι δανειολήπτες θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση άλλων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Με τη ανακύκλωση των κεφαλαίων υπολογίζεται ότι συνολικά μπορούν να χορηγηθούν δάνεια ως 700 εκατ. ευρώ.

Το όλο πρόγραμμα αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που απασχολούν ως 250 εργαζομένους και ο κύκλος εργασιών τους δεν υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ. Το μέγιστο ύψος δανείου που μπορούν να λάβουν είναι το 1 εκατ. ευρώ.

Η συνολική δέσμευση των επενδυτών που συμμετέχουν στο ταμείο-ομπρέλα, το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, αφορά σε ποσά άνω των 500 εκατ. ευρώ. Tα πρώτα κονδύλια προέρχονται από το ελληνικό δημόσιο, μέσω των πόρων του ΕΣΠΑ και από τη γερμανική τράπεζα KfW, ενώ η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Κοινωφελές Ίδρυμα Ωνάση έχουν δεσμευτεί ότι θα διαθέσουν 50 και 30 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Επίσης το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών έχει ανακοινώσει ότι θα συμμετάσχει με 30 εκατ. ευρώ σε πρώτη φάση.

Συμμετοχή

Το δεύτερο υποταμείο αφορά στην παροχή κεφαλαιουχικής συμμετοχής (growth equity sub fund) και θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει ως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2015. Το τρίτο υποταμείο θα παρέχει δάνεια ή/και κεφαλαιουχική συμμετοχή σε μικρά και μεσαία περιφερειακά έργα υποδομής (infrastacture sub fund), τα οποία δεν καλύπτονται απ' ευθείας από άλλες πηγές χρηματοδότησης.

«Το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο αποτελεί τον καρπό της κοινής προσπάθειας και της στενής συνεργασίας της ελληνικής και της γερμανικής κυβέρνησης προκειμένου να διοχετευτούν κεφάλαια στην αγορά και ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να αυξηθεί η ρευστότητα», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας. Τόνισε ότι τα κεφάλαια προορίζονται κυρίως για επιχειρήσεις καινοτόμες, με έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό, που παράγουν προϊόντα και προσφέρουν υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Στάση αναμονής των επενδυτών ενόψει των πολιτικών εξελίξεων

«Υπάρχει ένα πάγωμα στις αγορές, το βλέπουμε στο πιο ρευστό μέρος των επενδύσεων που είναι το Χρηματιστήριο και τα ομόλογα του Δημοσίου... Υπάρχει μία στάση αναμονής των επενδυτών, που περιμένουν να δουν πώς θα διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό τις επόμενες εβδομάδες, τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες για την πορεία του «Enerprise Greece», όπως έχει μετονομαστεί το Invest in Greece, o φορέας για τις μεγάλες επενδύσεις και το fast track.

Καλύτερα

Ο υφυπουργός εκτίμησε ακόμα ότι αν δεν υπάρξουν μεταβολές στο γενικότερο περιβάλλον το 2015 από πλευράς χρηματοδότησης, τότε θα είναι σίγουρα μία καλύτερη χρονιά σε σχέση με το 2013 και με το 2014.

Το χαρτοφυλάκιο των επενδυτικών έργων του Enterprise Greece αριθμεί 460 σχέδια για ιδιωτικές επενδύσεις το 2014, έναντι 350 πρότζεκτ το 2013 και 333 το 2012. Τον Δεκέμβριο του 2014 στις στρατηγικές επενδύσεις υπήρχαν δέκα ενταγμένα έργα, εκ των οποίων τρία στον τουρισμό, πέντε στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ένα στη Μεταλλουργία, ένα στο λιανικό εμπόριο-πολυκαταστήματα, ενώ τρία έργα βρίσκονται υπό αξιολόγηση.