You are here

Οι αδελφικές σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου επιβεβαιώθηκαν στη συνάντηση Ελληνα Πρωθυπουργού - Προέδρου ΔΗΣΥ

01/07/2020 17:36

Επιβεβαίωση των αδελφικών σχέσεων Ελλάδας και Κύπρου και του συντονισμού για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων των δύο χωρών, καταγράφηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Υποδεχόμενος τον κ. Νεοφύτου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε μεταξύ άλλων πως σε αυτή τη χρονική συγκυρία που η Ελλάδα και η Κύπρος αντιμετωπίζουν εθνικές προκλήσεις, απαιτείται οι δυο χώρες να κινούνται με συντεταγμένο βηματισμό και με γνώμονα το διεθνές δίκαιο αλλά και τους δεσμούς που δεν μπορούν με τίποτα να διαγραφούν μεταξύ του ελληνικού και του κυπριακού λαού.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι σήμερα είναι μία σημαντική μέρα για την Ελλάδα καθώς άρχισε να δέχεται επισκέπτες σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας και να δοκιμάζει το σύστημα της στοχευμένης ιχνηλάτησης και ελέγχου μέσω ενός πολύ προηγμένου τρόπου. «Ελλάδα και Κύπρος είναι στις προτιμήσεις των επισκεπτών καθώς κερδίσαμε το στοίχημα της αντιμετώπισης της πρώτης φάσης. Είναι σημαντικό, όμως, να εξακολουθήσουμε να συμπεριφερόμαστε υπεύθυνα καθώς ο ιός είναι ακόμα εδώ», τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο κ. Νεοφύτου υπενθύμισε πως στην προηγούμενη επίσημη, επίσκεψή του στο Μέγαρο Μαξίμου, είχε εκφράσει την πεποίθησή του προς τον κ. Μητσοτάκη ότι η Ελλάδα επανακτά την αξιοπιστία στη διεθνή σκηνή και ότι τώρα αισθάνεται υπερήφανος εφόσον με τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, η Ελλάδα απέδειξε ότι διαθέτει ηγεσία τέτοια που μπορεί να διαχειριστεί και παγκόσμιες κρίσεις. Το ίδιο περήφανος, πρόσθεσε ο κ. Νεοφύτου, αισθάνεται και για τον τρόπο που και η Κύπρος αντιμετώπισε την πανδημία και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος αποτελούν τα πρότυπα σε αυτό τον τομέα.

Παράλληλα τόσο ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας όσο και ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού υπογράμμισαν τη σημασία που έχει τώρα και η επανεκκίνηση της οικονομίας και των δυο χωρών, με τον κ. Μητσοτάκη να τονίζει την ετοιμότητά του ώστε από κοινού με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, να στηριχθεί η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία όπως είπε πρέπει να υιοθετηθεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής.

Σε δήλωσή του μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Αβέρωφ εξέφρασε τις ευχαριστίες τους για τη στήριξη της Αθήνας προς την Κύπρο τόσο για την τουρκική προκλητικότητα όσο και για άλλα ζητήματα που απασχολούν τον κυπριακό ελληνισμό. «Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η προκλητικότητα και οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας, όχι μόνο στην ΑΟΖ της Κύπρου αλλά και της Ελλάδας, ακόμα και το θέμα της Αγίας Σοφίας. Αυτές οι προκλητικές ενέργειες θα βρουν απέναντί τους ενωμένη την Ευρώπη, για ένα ηχηρό μήνυμα ότι οι διαφορές Τουρκίας με Ελλάδα και Κύπρο είναι θέματα που αφορούν την Ευρώπη στο σύνολό της», σημείωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Σημειώνεται ότι ο κ. Νεοφύτου, συνοδευόμενος από τον Αναπληρωτή Πρόεδρο κ. Χάρη Γεωργιάδη και τον Γραμματέα Διεθνών Σχέσεων του κόμματος Αλέξανδρο Σίνκα, είχε σήμερα επαφές τόσο με την Υπουργό Παιδείας της Ελλάδας, Νίκη Κεραμέως όσο και με τον Έλληνα Υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο. Στη συνέχεια θα έχει συναντήσεις με τον Υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο και του Ν. Μηταράκη και Γ. Κουμουτσάκο.