You are here

Οι εκτιμήσεις της ενδιάμεσης έκθεσης της ΤτΕ

30/09/2003 08:16
Ένα κατηγορηματικό "όχι" ήταν η απάντηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Νίκου Γκαργκάνα, στην ερώτηση δημοσιογράφων αν έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό όπου επισημαίνει τη δραματική επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών. Επιβεβαιώνεται, έτσι με τον πλέον επίσημο τρόπο η χθεσινή διάψευση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Χρήστο Πρωτόπαπα, σχετικού δημοσιεύματος του Τύπου της Κυριακής.

Λίγο νωρίτερα, ο κ. Γκαργκάνας είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, στην οποία ο διοικητής ενημέρωσε τον κ. Σημίτη σχετικά με τις απόψεις της ΤτΕ για την ελληνική οικονομία όπως αυτές αποτυπώνονται στην ενδιάμεση έκθεση νομισματικής πολιτικής που θα υποβληθεί στα μέση του μήνα στη Βουλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην έκθεση δεν θα υπάρχουν αναφορές για απόκλιση της δημοσιονομικής και εισοδηματικής πολιτικής από τον "ορθό δρόμο". "Στην έκθεση θα υπάρχουν απλά οι συνήθεις συστάσεις για την ανταγωνιστικότητα και τον πληθωρισμό", υποστήριξε ανώτατο στέλεχος της τράπεζας, απαντώντας σε σχετική ερώτησης της "Η". Πάντως, στην Έκθεση θα επαναλαμβάνεται ο "χρυσός κανόνας" ότι οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις δεν μπορεί να υπερβαίνουν το άθροισμα του πληθωρισμού και της αύξησης της παραγωγικότητας.

Το σημαντικό για την ΤτΕ δεν είναι η επιμέρους διεκδικήσεις των διαφόρων επαγγελματικών ομάδων αλλά συνολικά η εισοδηματική πολιτική και το κατά πόσο αυτή ξεπερνά τη γραμμή των δυνατοτήτων της οικονομίας. Η μέχρι σήμερα εκτέλεση του προϋπολογισμού μπορεί να εμφανίζει υπερβάσεις, πλην όμως στην ΤτΕ γνωρίζουν ότι τα στοιχεία που προκύπτουν ανά πάσα στιγμή από τις ταμειακές ροές δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα την πραγματική εικόνα. Κάποιες εισροές κονδυλίων από την ΕΕ ενδέχεται να πραγματοποιηθούν στο τέλος του έτους ή ακόμα και στην αρχή του επόμενου, γεγονός που ακόμα δεν καταγράφεται στα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού (εξού και οι παρατηρούμενες υπερβάσεις).

Για την πορεία του τιμαρίθμου, οι αναλυτές της ΤτΕ εκτιμούν ότι η υποχώρηση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου, η ενίσχυση του ευρώ αλλά και τα μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση για τη μείωση του τέλους ταξινόμησης στα αυτοκίνητα θα επιδράσουν θετικά τους προσεχείς μήνες. Έτσι συγκρίνοντας την πορεία του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στην αρχή και το τέλος του έτους, θα προκύπτει σαφής μείωση, η οποία όμως δεν θα αποτυπώνεται και στο μέσο ετήσιο επίπεδο του τιμαρίθμου, καθώς αυτό είναι πλέον αργά να υποχωρήσει σημαντικά.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα πάντα με τα όσα θα αναφέρει η έκθεση της ΤτΕ, θα κινηθεί φέτος στο επίπεδο του 3,6%-4%. Τα Ολυμπιακά έργα, η ταχύρυθμη πιστωτική επέκταση αλλά και η σημαντική αύξηση των επενδύσεων, χάρη και στα κοινοτικά κονδύλια, αναμένεται να λειτουργήσουν ενισχυτικά στην εγχώρια ζήτηση φέτος αλλά και το 2004. Το τι θα συμβεί στη συνέχεια, βέβαια, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων, στην ανάγκη τόνωσης της οποίας θα αναφέρεται, για πολλοστή φορά η έκθεση της ΤτΕ.

Χάρης Σαββίδης