You are here

Οι φήμες έπληξαν τη Σοφοκλέους

06/02/2004 12:07
Νευρικότητα επικράτησε στη Σοφοκλέους στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας.

Οι φήμες περί εταιρειών οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα έπληξαν κυρίως τις μετοχές των εταιρειών της «περιφέρειας» ενώ εξανεμίσθηκαν τα κέρδη των blue chips με αποτέλεσμα ο Γ.Δ. να «βουτήξει» και σε αρνητικό έδαφος.

Μάλιστα όλα αυτά συνέβαιναν και παρά την διάψευση των φημών από τη διοίκηση του ΧΑ που συνέστησε στους επενδυτές ψυχραιμία και να εμπιστεύονται για πληροφόρηση μόνον την επίσημη ιστοσελίδα του χρηματιστηρίου και των επιχειρήσεων.

Στο χαμηλότερο σημείο της τροχιάς του ο Γ.Δ. βρέθηκε στις 2.438,64 μονάδες ενώ τα υψηλά της ημέρας κατεγράφησαν λίγο μετά το άνοιγμα οπότε το κλίμα στην αγορά ήταν σαφέστατα καλύτερο με τις μετοχές των τραπεζών να ηγούνται της κούρσας του Γ.Δ. ως τα επίπεδα των 2.470 μονάδων.

Εκεί εκδηλώθηκαν οι πρώτες πωλήσεις για αποκομιδή κερδών στην υψηλή κεφαλαιοποίηση και υπό το φόβο αρνητικών εξελίξεων στην «περιφέρεια». Έτσι ο Γ.Δ. έκλεισε στις 2.445,16 μονάδες με απώλειες 0,32%.

Η κλαδική εικόνα είναι αρνητική αφού όλοι οι κλαδικοί δείκτες σημείωσαν απώλειες. Οι μεγαλύτερες εμφανίστηκαν στον κλάδο των κατασκευαστικών εταιρειών και ήταν της τάξης του 2,33%. Αυτό αποδεικνύει το θολό προφίλ του κλάδου μετά και τις αρνητικές ειδήσεις για μια ομάδα εταιρειών.

Σημαντικές απώλειες 2,21% εμφανίστηκαν και στον κλάδο των εταιρειών συμμετοχής ενώ ζημιές 1,37% εμφανίστηκαν στις κλωστοϋφαντουργίες αλλά σημαντικές ζημιές 1,40% εμφανίστηκαν και στον κλάδο των ασφαλιστικών εταιρειών.

Στις τηλεπικοινωνίες εμφανίστηκαν απώλειες 1,06% λόγω της βουτιάς του ΟΤΕ κατά 1,13% χαμηλότερα στα 12,26 €.

Ακόμη και στις τράπεζες, όπου ενδοσυνεδριακά σημειώθηκαν σημαντικά κέρδη, ο δείκτης υποχώρησε, οριακά όμως κατά 0,18%.

Η μετοχή της Εθνικής πάντως αποτέλεσε τον στήριγμα για την αγορά αφού σε μεγάλο μέρος της συνεδρίασης αντιστάθμιζε απώλειες άλλων μετοχών blue chips ενώ βοήθησε τον Γ.Δ. να κλείσει με περιορισμένες απώλειες. Η μετοχή ενισχύθηκε κατά 0,98% ενώ μερικά ακόμη blue chips διατήρησαν κάποια κέρδη στο κλείσιμο.

Αντίθετα η Alpha έκλεισε με απώλειες της τάξης του 0,48%.

Τελικώς 69 μετοχές αποκόμισαν κέρδη έναντι 246 που ζημιώθηκαν ενώ 41 μετοχές έκλεισαν αμετάβλητες.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 169 εκ. € εκ των οποίων 7 εκ. € αντιστοιχούν σε πακέτα προσυμφωνημένων συναλλαγών.