You are here

Οι κρίσιμες παραδοχές στο προσχέδιο προϋπολογισμού 2021

22/09/2020 09:14

Πάνω από το 5% τοποθετείται ο πήχης της ανάπτυξης το 2021, με τις ακριβείς εκτιμήσεις οι οποίες θα ενσωματωθούν στο προσχέδιο προϋπολογισμού της 5ης Οκτωβρίου να βρίσκονται σε ευθεία συνάρτηση με τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.

«Η τήρηση των μέτρων, αποτελεί «κλειδί» για την οικονομική πορεία των επομένων μηνών και ετών» δήλωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης. Η δήλωση του υπουργού θα μπορούσε να ερμηνευθεί και ως έμμεση προτροπή στους πολίτες να συμμορφωθούν με τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας αν θέλουμε να αυξηθούν οι πιθανότητες να σηκώσει κεφάλι γρήγορα η ελληνική οικονομία.

Το ενδεχόμενο ενός νέου Lockdown, τουλάχιστον για την Αττική, το οποίο όλοι οι υπεύθυνοι απεύχονται χωρίς να μπορούν να το αποκλείσουν, ο χρόνος και η διάρκεια των περιοριστικών μέτρων καθώς και οι διεθνείς εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, βαραίνουν στις μετρήσεις του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να περιληφθούν όσο το δυνατό ασφαλέστερες προβλέψεις στο προσχέδιο προϋπολογισμού του 2021.

Επί του παρόντος τα σενάρια αναφέρουν σταδιακή αποδυνάμωση της ύφεσης το 2020, επιστροφή στην ανάπτυξη το 2021 και ολική επαναφορά με το ΑΕΠ να επιστρέφει εκεί που ήταν το 2019, το 2022.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το -15,2% του δεύτερου τριμήνου οι προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ύφεση 10% το τρίτο τρίμηνο και 5% το τέταρτο, σε ετήσια βάση. Σταδιακά η ύφεση «αδυνατίζει» με τους αναλυτές της Εθνικής ΤράπεζαςΕΤΕ -5,13% να προβλέπουν επιστροφή στην ανάκαμψη με ρυθμό κοντά στο 5% το τρίτο τρίμηνο σε τριμηνιαία βάση (μεταβολή σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο).

Στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν βέβαια πολύ καλά πως ανάλογα με το πόσο «ομαλή» θα είναι η πορεία της χώρας τους επόμενους μήνες στο μέτωπο της πανδημίας σε συνδυασμό με τις εξελίξεις ανά τον κόσμο και την προοπτική ταχείας (ή μη) κυκλοφορίας ασφαλούς εμβολίου, οι προβλέψεις του προσχεδίου έναντι των τελικών εκτιμήσεων του Νοεμβρίου, μπορεί να απέχουν πολύ.

Προς το παρόν, πάντως, οι εκτιμήσεις για τη φετινή ύφεση συνεχίζουν να κινούνται εντός του εύρους των προβλέψεων που είχαν σταλεί στην Κομισιόν τον περασμένο Μάιο. Ύφεση 4,7% φέτος με ανάκαμψη 5,1% το 2021 ή εναλλακτικά ύφεση 7,9% φέτος με ανάπτυξη 8% το 2021.

Πηγή: Euro2day