You are here

Οι ψηφιακές τεχνολογίες προσφέρουν ευκαιρίες απασχόλησης

11/06/2015 19:25
Σημαντικές ευκαιρίες απασχόλησης συνεχίζουν να εμφανίζονται στο χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών και στην Ελλάδα της οικονομικής ύφεσης με τις εταιρείες να αναζητούν ανθρώπους που να κατέχουν τις αποκαλούμενες ψηφιακές δεξιότητες και να μπορούν να καλύψουν νέες θέσεις που δημιουργούνται σε τομείς όπως είναι το web development, το ηλεκτρονικό εμπόριο, οι εφαρμογές για φορητές συσκευές και η ανάλυση δεδομένων.

Αυτό υποστηρίζει ποιοτική έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Athens Tech College, το νέο εξειδικευμένο κολλέγιο στους τομείς της τεχνολογίας, καινοτομίας και πληροφορικής στην Ελλάδα, που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο του Sheffield. Σύμφωνα με την έρευνα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός επιχειρήσεων και οργανισμών δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, που δεν ανήκουν κατ’ ανάγκη στο τμήμα πληροφορικής, αλλά υποστηρίζουν και άλλους τομείς όπως marketing, πωλήσεις, e-commerce, εξυπηρέτηση πελατών, business analysis, έρευνα και ανάπτυξη.

Η ποιοτική έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 55 στελέχη από τον χώρο της πληροφορικής, ανάμεσά τους διευθύνοντες σύμβουλοι, διευθυντές πληροφορικής, δημιουργοί λογισμικού και διευθυντές ανθρώπινου δυναμικού από διάφορες εταιρείες του χώρου, αναδεικνύει ότι μεγαλύτερη ζήτηση εμφανίζουν οι ειδικότητες που αφορούν την ασφάλεια δικτύων, data, cloud και mobile apps ενώ αυξάνονται οι ανάγκες για web development και e-commerce. Για την περίοδο 2015-2020 εκτός από τις παραπάνω ειδικότητες, ανάπτυξη θα γνωρίσουν οι εξειδικεύσεις που θα μπορούν να υποστηρίξουν υπηρεσίες όπως το Internet of Things, η τεχνητή μοημοσύνη, η ρομποτική και η βιοπληροφορική.

Τα στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων και οι ειδικοί που συμμετείχαν στην έρευνα, θεωρούν ότι οι ευκαιρίες απασχόλησης εμφανίζονται κυρίως σε εμπορικές και παραγωγικές εταιρείες που αναζητούν υποστήριξη στο χώρο της πληροφορικής αλλά και σε τμήματα όπως πωλήσεις, e-commerce, marketing, κ.λπ., όσο και σε εταιρείες παροχής υπηρεσιών ΙΤ. Νέες θέσεις εργασίας, σε μικρότερο ποσοστό, δημιουργούνται επίσης σε μεσαίες και μικρές εταιρείες και start-ups.

Το 65% των συμμετεχόντων θεωρεί ότι θα είναι πιο εύκολη η εύρεση εργασίας εκτός Ελλάδας, ενώ το 35% εκτιμά ότι θα εξακολουθήσουν να δημιουργούνται ενδιαφέρουσες ευκαιρίες απασχόλησης εντός της χώρας. Το 20% εκτιμά ότι θα αναπτυχθούν νέες ευκαιρίες απασχόλησης από μονάδες που λειτουργούν στην Ελλάδα με εξαγωγικό αντικείμενο.

Η τρέχουσα οικονομική κατάσταση, έχει δημιουργήσει συνθήκες στην αγορά εργασίας όπου περισσότερες πιθανότητες απασχόλησης έχουν οι πτυχιούχοι με ισχυρές εξειδικεύσεις ή με δεξιότητες/προσόντα που τους επιτρέπουν να καλύπτουν περισσότερες περιοχές (multitasking).

Οι ειδικοί συστήνουν στους νέους επιστήμονες να ασχολούνται ακόμα και από την περίοδο των σπουδών τους με δραστηριότητες που ενισχύουν γνώσεις και δεξιότητες (hacathons, online courses, κ.λπ.). Η πλειοψηφία των ειδικών που συμμετείχαν στην έρευνα σημειώνουν ότι οι δραστήριοι νέοι πτυχιούχοι μπορούν να βρουν εργασία χωρίς να απαιτείται προϋπηρεσία.