You are here

Το ΟΚ της Κομισιόν περιμένει το «μικρό» Ταμείο Εγγυοδοσίας

23/02/2021 08:50

Το «πράσινο φως» από την Κομισιόν για να ενταχθεί στο Προσωρινό Πλαίσιο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομία, αλλά και τις κυβερνητικές υπογραφές για τη μεταφορά των 220 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, αναμένει το Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων Covid 19 για να ενεργοποιήσει τον τρίτο του κύκλο.

Πρόκειται για την επέκταση του χρηματοδοτικού εργαλείου μέσω του οποίου θα χορηγηθούν περίπου 460 εκατ. ευρώ δανείων κεφαλαίου κίνησης ύψους έως 50.000 ευρώ με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου σε ποσοστό 80% σε πολύ μικρές επιχειρήσεις των οποίων ο κύκλος εργασιών κατά την οικονομική χρήση του 2019 δεν ξεπερνούσε τις 200.000 ευρώ.

Ήδη χθες, τελευταία ημέρα της προθεσμίας που είχε θέσει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ) στους χρηματοδοτικούς οργανισμούς για να εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής στο νέο κύκλο του προγράμματος, κατατέθηκαν 11 αιτήσεις ενδιαφέροντος συμμετοχής στο χρηματοδοτικό εργαλείο από ισάριθμες εμπορικές και συνεταιριστικές τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έως αύριο θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των προτάσεων από την ΕΑΤ, ώστε οι εμπλεκόμενες πλευρές (ΕΑΤ και τράπεζες) να προχωρήσουν στην υπογραφή των συμβάσεων και ουσιαστικά στην άμεση ενεργοποίηση του νέου χρηματοδοτικού προϊόντος.

Ωστόσο, για να συμβεί αυτό (υπογραφή συμβάσεων) το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα πρέπει, όπως προαναφέρθηκε, να έχει λάβει το «ok» από την Κομισιόν για την ένταξη του προγράμματος του Προσωρινό Πλαίσιο.

Όπως ανέφερε ανώτερο στέλεχος του υπουργείου στο Euro2day.gr, «το αίτημα στην Κομισιόν για την υπαγωγή του «μικρού εγγυοδοτικού» στο Προσωρινό Πλαίσιο, έχει ήδη κατατεθεί, ωστόσο ουδείς αυτή τη στιγμή μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε θα μας αποσταλεί η έγκριση».

«Είναι γνωστό, συνεχίζει το ίδιο στέλεχος, ότι κάποιες φορές η Επιτροπή κινείται γρήγορα και κάποιες με πιο αργούς ρυθμούς. Ελπίζουμε σε αυτή την περίπτωση να κινηθεί γρήγορα ούτως ώστε να ενεργοποιηθεί άμεσα ο νέος κύκλος του Ταμείου Εγγυοδοσίας που θα δώσει ανάσα ρευστότητας σε χιλιάδες πολύ μικρές επιχειρήσεις».

Σε ό,τι αφορά τη μεταφορά των 220 εκατ. ευρώ που θα χρησιμοποιηθούν ως εγγυήσεις από την ΕΑΤ, επισημαίνει ότι «πρόκειται για ένα διαδικαστικό θέμα που μπορεί να διευθετηθεί άμεσα. Οι πόροι είναι διαθέσιμοι και μπορούν να μεταφερθούν άμεσα στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Το θέμα είναι να κινηθεί γρήγορα η Κομισιόν».

Το Ταμείο

Το εν λόγω χρηματοδοτικό εργαλείο, που ουσιαστικά αποτελεί επέκταση των δύο προηγούμενων κύκλων του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων Covid 19, συστάθηκε με στόχο να ενισχύσει τη ρευστότητα των πολύ μικρών επιχειρήσεων, οι ανάγκες των οποίων είναι ούτως ή άλλως αυξημένες, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων στη λειτουργία της αγοράς.

Το ύψος της εγγύησης ανέρχεται στο 80% ενώ το ύψος του δανείου το οποίο θα πρέπει να έχει εκταμιευθεί έως τις 31/12/2021, όπως προαναφέρθηκε, μπορεί να ανέλθει έως και τις 50.000 ευρώ. Τα δάνεια θα χορηγούνται από τις εμπορικές και συνεταιριστικές τράπεζες που θα συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο.

Το ύψος του δανείου

Το ποσό του αρχικού κεφαλαίου του δανείου δεν μπορεί να υπερβαίνει το ένα από τα παρακάτω (όποιο είναι μικρότερο):

  1. Των 50.000 ευρώ
  2. Tου 25% του συνολικού κύκλου εργασιών της επιχείρησης κατά το έτος 2019
  3. το ποσό που προκύπτει από τις ανάγκες ρευστότητας που πρέπει να καλύψει ο δικαιούχος από την ημερομηνία χορήγησης για τους επόμενους 18 μήνες.

Σημειώνεται ότι οι ανάγκες ρευστότητας θα πρέπει να καθορίζονται μέσω αυτοπιστοποίησης από τον δικαιούχο μέσω της υποβολής σχεδίου ρευστότητας.

Οι ΠΜΕ

Με βάση τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 651/2014 ως πολύ μικρή επιχείρηση, ορίζεται η επιχείρηση η οποία απασχολεί λιγότερους από 10 εργαζόμενους και της οποίας ο ετήσιος κύκλος εργασιών και, ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 2 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, ακριβώς για να ενισχυθούν οι πολύ μικρές επιχειρήσεις με την έννοια της ελληνικής πραγματικότητας, επιλέχθηκε το εύρος των επιχειρήσεων να περιοριστεί σε αυτές που το 2019 είχαν τζίρο έως 200.000 ευρώ.

Πηγή: Euro2day