You are here

Όλο το deal Πειραιώς-Blantyre για τα non core assets

20/12/2021 12:02

Η Blantyre Capital αποτελεί τον προτιμητέο επενδυτή, ο οποίος αναλαμβάνει την πολυετή διαχείριση των μη κύριων συμμετοχών της Τράπεζας Πειραιώς, μέσω μιας σύνθετης συναλλαγής, που θα επιτρέψει στην τράπεζα να μειώσει το σταθμισμένο σε κίνδυνο ενεργητικό της, ενισχύοντας το συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κατά 70 μονάδες βάσης.

Η διαγωνιστική διαδικασία, για την επιλογή επενδυτή από πλευράς Πειραιώς «έτρεξε» το περασμένο καλοκαίρι με χρηματοοικονομικό σύμβουλο τη Houlihan Lokey. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου ήταν γνωστό στους παροικούντες τη Ιερουσαλήμ ότι η Blantyre αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής.

Ακολούθησε πολύμηνη επεξεργασία της δομής της συναλλαγής, σε ανοικτή γραμμή με τον επόπτη, προκειμένου να λάβει το «καλώς έχειν» από τον SSM. Κατά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου, η Πειραιώς ανέφερε ότι θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους το project Mayfair, ενισχύοντας τους κεφαλαιακούς δείκτες κατά το ισόποσο περίπου 180 εκατ. ευρώ, έναντι αρχικής εκτίμησης περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Σήμερα, ανακοινώθηκε η σύναψη μακροχρόνιας συμφωνίας, για τη διαχείριση από εταιρείες του ομίλου Blantyre Capital των μη κύριων συμμετοχών της Πειραιώς, αρχικής περιμέτρου 200 εκατ. ευρώ. Η αρχική περίοδος έχει διάρκεια 10 ετών, με δυνατότητα παράτασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δομή του deal προσομοιάζει με αυτή της συμφωνίας, μεταξύ Πειραιώς και του σουηδικού ομίλου Intrum. Η Πειραιώς θα συστήσει δύο εταιρείες ειδικού σκοπού. Στην πρώτη θα μεταβιβάσει τις μη κύριες συμμετοχές της ( non core business assets). Η δεύτερη θα υπογράψει μαζί της συμβόλαιο μακροχρόνιας διαχείρισης των non core business assets, αρχικής διάρκειας 10 ετών, με σταθερή αμοιβή (management fee) και αμοιβές επιτυχίας (success fees).

Ο servicer θα πωληθεί, εν συνεχεία, σε εταιρεία συμφερόντων Blantyre, πιθανώς μέσω αύξησης κεφαλαίου, την οποία θα καλύψει εξ ολοκλήρου το fund. Το σχήμα θυμίζει, από αυτό το σημείο, την πρόταση της KKR στην τότε διοίκηση Πειραιώς για τη διαχείριση του ενιαίου ακόμη ομίλου MIG. Το ύψος της ΑΜΚ αναμένεται να ξεπεράσει τα 30 εκατ. ευρώ και μετά την ολοκλήρωσή της η Blantyre θα κατέχει ποσοστό του servicer της τάξης του 80%.

Τα «φρέσκα» κεφάλαια, σε συνδυασμό με ενέργειες μόχλευσής τους, θα επιτρέψουν στον servicer να προχωρήσει σε περαιτέρω ανάπτυξη ή ανάταξη μη κύριων συμμετοχών, ώστε να «αβγατίσει» η αξία τους και να καρπωθεί τις αμοιβές επιτυχίας με βάση προκαθορισμένους στόχους.

Το υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο, αρχικής περιμέτρου 200 εκατ. ευρώ, αποτελείται από επιλεγμένες συμμετοχές μη σχετιζόμενες με τον ευρύτερο χρηματοοικονομικό τομέα και την κύρια δραστηριότητα της Τράπεζας Πειραιώς.

Οι συμμετοχές στις ακτοπλοϊκές ΑΝΕΚ ΑΝΕΚ 0,00% και Attica, στη MIG, στη ΒΙΠΕ, θα ενταχθούν, πιθανότατα, στην εταιρεία συμμετοχών από την έναρξη της διαχείρισης. Δεν είναι βέβαιο ότι θα συμβεί το ίδιο για την Ημιθέα (Ερρίκος Ντυνάν), λόγω του επικείμενου διαγωνισμού πώλησης. Σε δεύτερη φάση αναμένεται να ενταχθούν και άλλες συμμετοχές τη Euromedica.

Η Blantyre Capital Limited είναι εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων με έδρα το Λονδίνο. Η Blantyre διαχειρίζεται μακροχρόνια δεσμευμένα επενδυτικά κεφάλαια άνω των €1,6 δισ. για λογαριασμό θεσμικών επενδυτών, συμπεριλαμβανομένων δημόσιων και ιδιωτικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων, ταμείων, ιδρυμάτων, ιδιωτικών κεφαλαίων και family offices.

Πηγή: Euro2day